Rôzne Správy

Slovenská akadémia vied spája vedu a umenie projektom Veda v divadle

Hlavnou témou diskusie bola Mendelejevova periodická sústava prvkov a jej prepojenie s umením.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská akadémia vied spája vedu a umenie projektom Veda v divadle
Zdroj: TASR

Slovenská akadémia vied tento týždeň odštartovala prvé podujatie v rámci projektu Veda v divadle debatou v Divadelnom ústave v Bratislave.

Téma diskusie

Hlavnou témou diskusie bola Mendelejevova periodická sústava prvkov a jej prepojenie s umením. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

V Divadelnom ústave na Jakubovom námestí v Bratislave diskutovali riaditeľka Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV Tatiana Zachar Podolinská a jadrový fyzik Martin Venhart,“ informuje Hucáková. Diskusiu moderoval divadelný kritik Miloslav Juráni.

Uzatvorená komunikácia

Etnologička Tatiana Zachar Podolinská skúmala v Guatemale súčasných Mayov. Komunikáciu medzi vedcami a divadelníkmi vníma často ako uzatvorenú. „My máme nejaké prostriedky a spôsoby vyjadrovania sveta, rozprávania, spoznávania, vy zase máte nejaké svoje. My vlastníme poznatky a spôsoby ich usporadúvania, ale vy ich predvádzanie – skĺbenie s hudbou, so svetlom, scénou, to už je vaša parketa,“ dodala Zachar Podolinská.

Martin Venhart, ktorý pracoval aj v CERN-e či Juhoafrickej republike, sa s prepojením vedy a umenia stretol na stáži v zahraničí: „Ako postdoktorand na univerzite v Leuvene v Belgicku som mal kolegu, ktorý bol doktorand a mal obhajobu. Túto ‚zaťažkávajúcu‘ skúšku spojil s vernisážou výstavy jeho sestry, ktorá bola maliarka.“

Umelecká séria obrázkov

Tá jeho dizertačnú prácu stvárnila umelecky v sérii obrazov, ktorú nazvala Vrstvový model atómového jadra. „Ona dokázala zobraziť vedu vo výtvarnom umení. A ako dostať vedu na javisko? Ja si myslím, že keď to ide na plátno, musí to ísť aj na javisko,“ povedal Venhart. Projekt Veda v divadle má podľa Hucákovej ambíciu pokračovať na jeseň.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM