Nina Táborská Rôzne

Slovenská akadémia vied dostane do svojho rozpočtu osem miliónov eur. Nie je to však to, o čo vedci žiadali

Osem miliónov eur, ktoré vláda presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, dostane Slovenská akadémia vied do svojho rozpočtu. Presun peňazí bol schválený na pondelkovom zasadnutí finančného výboru NR SR.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská akadémia vied dostane do svojho rozpočtu osem miliónov eur. Nie je to však to, o čo vedci žiadali
Zdroj: TASR

Informovala hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Podľa jej slov sa na tom dohodli minister školstva Peter Pellegrini, minister financií Peter Kažimír a predseda SAV Jaromír Pastorek.

Pôvodne mali financie vedci využívať len prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA. „Nakoľko rok 2015 je posledný rok, čo rozpočet SAV funguje podľa starého zákona, od roku 2016 by už mala SAV fungovať ako verejná výskumná inštitúcia s jednoduchším viaczdrojovým financovaním, rozhodli sme sa vedcom vyjsť v ústrety,“ dodala hovorkyňa.

Pellegrini totiž v októbri po prvých protestoch vedcov proti nepriaznivému rozpočtu SAV vyhlásil, že akadémia dostane osem miliónov eur pre výskum prostredníctvom vedeckej grantovej schémy VEGA.

Minister školstva vtedy taktiež avizoval, že tieto finančné prostriedky musia byť využité efektívne.

Vedci zo SAV vnímajú ich rozpočet ako kritický. Pred mesiacom sa preto na Námestí slobody konalo zhromaždenie, ktorého cieľom bolo prezentovať úlohu vedy a jej význam pre spoločnosť. Protestujúci poukázali na dlhodobo pretrvávajúcu nedostatočnú podporu vedy na Slovensku a vyzvali kompetentných k pozitívnym zmenám.

Ministerstvo školstva navrhlo presunúť ôsem miliónov eur na projekty Slovenskej akadémie vied, no podľa vedcov nerieši navrhnuté zníženie rozpočtu SAV v budúcom roku o 16,9 percenta. Podľa nich s nedostatočnou podporou vedy na Slovensku takýto krok rezortu školstva nevyriešil to, o čo žiadali.

„Pán minister školstva dal verejný prísľub, že zo svojho rozpočtu čiastočne vykryje dieru v rozpočte Slovenskej akadémie vied. A to takým spôsobom, že presunie prostriedky z agentúry na podporu výskumu a vývoja. Toto riešenie, ktoré znamená ešte stále pokles rozpočtu SAV, znamená súčasne aj vážne ohrozenie fungovania agentúry na podporu výskumu a vývoja,“ nieslo sa Námestím slobody už pred mesiacom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM