Rôzne Recept na dnes

Sezóna medvedieho cesnaku: Kde v Bratislave si môžete nazbierať zdravú pochúťku?

Liečivá sila medvedieho cesnaku a jeho bohaté využitie v kuchyni je to, za čím sú ľudia ochotní chodiť aj hlboko do lesa. Lesnú pochúťku môžete zbierať pokým nekvitne a my vieme kde.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku: Kde v Bratislave si môžete nazbierať zdravú pochúťku?
7
Galéria
Zdroj: TASR

Sezóna zberu medvedieho cesnaku začína v marci a trvá len dva mesiace. Ak ste si ešte neboli nazbierať, poponáhľajte sa! Listy sú použiteľné len do začiatku kvitnutia, teda približne do konca apríla. Po odkvitnutí sa cesnak zase stiahne do zeme, kde vydrží do ďalšej jari.

Liečivý zázrak

Medvedí cesnak je oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže dať organizmus do poriadku a naštartovať ho. Poradí si s vysokým cholesterolom i tlakom, detoxikuje, pomáha tráviť, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitu. Pomáha tiež pri hojení rán.

Kde hľadať

Zdravý zázrak hľadajte pri potoku alebo v presvetlenom listnatom lese. Rastie v lesoch po celej Bratislave, aj pri petržalskom Draždiaku. Petržalské lesy skrývajú cesnaku viac než dosť, nájdete ho tiež pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, od Lafranconi po Wolfsthal popri Dunaji po rakúskej strane, na Devínskej Kobyle, na Kopáči, na Železnej studničke, v Horskom parku, v Rusovciach alebo aj v Čunove.

S konzumáciou medvedieho cesnaku to netreba veľmi preháňať. Nakoľko znižuje krvný tlak, pri jeho konzumácii buďte opatrní. Pri zbere si ho hlavne nepomýľte s konvalinkou. Tá je jedovatá! Najlepšie urobíte, ak si lístok medvedieho cesnaku požmolíte medzi prstami. Ak zavonia po cesnaku, môžete zbierať. Ak nie, v ruke držíte konvalinku.

Tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak, nájdete TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM