Nina Táborská Rôzne

Rozprávky, ktoré potešia všetky deti: Ich kúpou prispejete na život zachraňujúce inkubátory

Rozprávky prinášajú radosť od nepamäti. Teraz potešia aj tie deti, ktoré im ešte síce nerozumejú, no môžu im zachrániť život hneď po narodení. Od 11. mája si v predajniach Lidl Slovensko za každých 20 nákupu budete môcť zakúpiť jednu audio rozprávku, ktorú narozprávali obľúbení slovenskí umelci.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávky, ktoré potešia všetky deti: Ich kúpou prispejete na život zachraňujúce inkubátory
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„Sme presvedčení, že súkromné firmy by sa v rámci svojich možností mali podieľať na všeobecne prospešných aktivitách. Deti sú našou budúcnosťou, a preto sme sa rozhodli smerovať tento projekt práve na ne,“ povedal konateľ spoločnosti Lidl Martin Nagy. Podľa neho zákazníkom nie je ľahostajná oblasť spoločenskej zodpovednosti, o čom svedčia predošlé projekty, a tak spoločnosť verí, že táto spoločná snaha pomôcť nemocniciam bude úspešná a inkubátory pomôžu zachrániť a zlepšiť životy mnohých detí.

„Hoci naši pacienti dostávajú tú najlepšiu starostlivosť, takéto aktivity veľmi vítame. Sme veľmi vďační za takýto projekt, tadiaľto si myslím vedie cesta dobročinnosti,“ uviedol Ladislav Kužela, riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

Soľ nad zlato, Tri prasiatka a Janko Hraško sú tri overené klasiky, ktoré si za symbolické jedno euro budete môcť kúpiť už od 11. mája v predajniach Lidl. Obchodný reťazec za tieto peniaze venuje detským nemocniciam, ktoré to najviac potrebujú, inkubátory a výhrevné lôžka. O výsledku bude Lidl informovať 1. júna na Medzinárodný deň detí.

Každé balenie obsahuje dva disky, jeden s konkrétnou rozprávkou a druhý s piesňami k danému titulu, texty piesní a plagát rozprávkového hrdinu.

Prínos projektu zhodnotil aj minister zdravotníctva SR Viliam Čislák, podľa ktorého je kvalitné vybavenie špecializovaných pracovísk jedným zo základných predpokladov úspešného poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Dokonalou technikou dokážu naši lekári a sestry pacientom veľmi pomôcť. Deti však vyžadujú iný prístup ako dospelí, preto vnímam mimoriadne pozitívne každý krok, ktorý prispeje k zlepšeniu materiálno-technického zabezpečenia nemocníc. Financie, ktoré sa premietnu do podoby inkubátorov a výhrevných lôžok, pomôžu 10-tisícom detí na celom Slovensku,“ povedal pre Bratislava24.sk minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Inkubátory sú určené pre nedonosené deti, ktoré prišli na svet predčasne. „Tieto inkubátory sú natoľko inteligentné, že pokiaľ sestra nadstaví teplotu, ktorú by dieťatko malo mať, ten inkubátor je schopný mu túto teplotu zabezpečovať. Ak je dieťa podchladené, tak ho bude vyhrievať viacej, pokiaľ má naopak tendenciu sa vyhrievať, tak dokáže teplotu znížiť. Rovnako tak inkubátory zvlhčujú vzduch, nakoľko suchý vzduch je pre deti tiež stresujúci a znižuje im teplotu. Inkubátory tiež dokážu zásobovať kyslíkom,“ pre Bratislava24.sk vysvetlila Dana Dolníková, primárka oddelenia patologických novorodencov a DFNsP Bratislava.

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava sa ročne starajú o viac ako 500 patologických novorodencov a takmer polovica z nich potrebuje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti.

„S hmotnosťou pod 1500 gramov hospitalizujeme zhruba 25 detí. Všetky potrebujú okrem vysokošpciali­zovanej zdravotnej starostlivosti aj vysoký komfort, ktorý im nie vždy vieme zabezpečiť vlastnými silami. O to viac si vážime tento projekt,“ povedal riaditeľ detskej nemocnice Ladislav Kužela.

Spolu s prístrojmi zabezpečí Lidl pre vybrané nemocnice aj servisné prehliadky na obdobie desiatich rokov. Odborným garantom projektu je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Okrem Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava dostane nové inkubátory aj Univerzitná nemocnica Bratislava, Detské kardiocentrum Slovenskej republiky v Bratislave a ďalších 11 detských nemocníc v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre, Trnave, Trenčíne, Prešove, v Nových Zámkoch a v Žiline.

Prečítajte si tiež: V Bratislave je otvorené nové centrum, ktoré bude pomáhať rodičom detí s rizikovým vývinom alebo postihnutím

Inkubátory
3
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM