Nina Táborská Rôzne

Rozprávku pred spaním čítajú deťom v škôlke seniori z Domu tretieho veku

Malým škôlkarom sa netradičné čítanie zápačilo. Biblioterapia - čítanie kníh má veľký vplyv pri liečbe a podpore psychického zdravia človeka.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávku pred spaním čítajú deťom v škôlke seniori z Domu tretieho veku
Zdroj: TASR

Zariadenie pre seniorov Dom tretieho veku, ktorého zriaďovateľom je hlavné mesto, si pre svojich klientov pripravilo zaujímavú aktivitu – biblioterapiu, teda čítanie kníh. Klienti pravidelne navštevujú materskú školu Bulíkova, kde deťom čítajú rozprávky pred spaním. Seniori aj deti si túto formu čítania veľmi obľúbili, čo sa odzrkadľuje najmä v prejavenom záujme.

Dom tretieho veku v spolupráci s Materskou školou Bulíkova zrealizovali medzigeneračný projekt „Rozprávkovo. Starký, starká, prečítaj nám rozprávku!“

Seniori čítajú raz týždenne deťom v škôlke pred popoludňajším spánkom. „Malí škôlkari čakajú pripravení v postieľkach vždy na svoju rozprávku, vďaka ktorej ožijú rozprávkové bytosti v knižke trošku inak, než ako sú na to zvyknutí. Deti, dokonca aj rodičia, sú nadšení a naši klienti zase rastú na duchu,“ povedala riaditeľka Domu tretieho veku Daniela Palúchová.

Biblioterapia – čítanie kníh má veľký vplyv pri liečbe a podpore psychického zdravia človeka, okrem toho prináša aj nové informácie, napomáha osobnostnému rozvoju a formuje ľudskú osobnosť. Biblioterapiu realizuje Dom tretieho veku okrem čítania deťom v materskej škole aj čítaním kníh pri lôžku imobilného klienta priamo v zariadení, spoločnými stretnutiami v Literárnej kaviarni, v rámci prednášok a programov v Petržalskej knižnici.

Klienti majú možnosť zapožičať si zaujímavú literatúru aj vo vlastnej knižnici zariadenia. „Je to veľmi účinná forma terapie, ktorá pôsobí nielen na myslenie človeka, jeho celkové vnímanie sveta, cítenie, prežívanie, ale v konečnom dôsledku pozitívne vplýva aj na správanie sa k sebe a svojim blízkym“ uzavrela Palúchová.

Prečítajte si tiež: V škôlkach v Hainburgu sa podarilo umiestniť všetky deti

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM