Alexandra Húsková Rôzne

Riaditeľka základnej školy: "Osobnými postojmi sme ukázali žiakom, že žijú v demokratickej krajine. Počas štrajku sme vyučovali v teréne"

Ostrý štrajk bol oficiálne prerušený a učitelia sa vracajú do škôl. Základná škola Karloveská 61 bola zatvorená počas celej doby trvania štrajku. Prečo sa rozhodli štrajk prerušiť a vrátiť sa do školy, ale aj o koľko peňazí prišli samotní učitelia, nám porozprávala Eva Horníková, riaditeľka školy.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľka základnej školy: "Osobnými postojmi sme ukázali žiakom, že žijú v demokratickej krajine. Počas štrajku sme vyučovali v teréne"
Zdroj: TASR

Ostrý štrajk učiteľov trval od 25. januára. Približne tisícka škôl na celom Slovensku bola v štrajku zapojená a fungovali v obmedzenom režime. Jedna z mála škôl, ktorej všetci zamestnanci sa rozhodli do štrajku zapojiť a zostala zatvorená počas celej doby jeho trvania, je Základná škola Karloveská 61.

„V našej škole štrajkovali všetci zamestnanci, boli sme zavretí plných 15 dní. Dnešným dňom sme prerušili ostrý štrajk a zostávame v štrajkovej pohotovosti. Uvedomili sme si, že naše deti nemusia obstáť v konkurencii, čaká nás testovanie deviatakov, olympiády, krajské kolá, či Hviezdoslavov Kubín. Nastal čas prenechať štrajk iným školám,“ priblížila Eva Horníková, riaditeľka ZŠ Karloveská 61.

Prečítajte si aj: Učitelia prerušujú štrajk a vracajú sa do škôl. Štafetu preberajú vysoké školy

V žiadnom prípade sa nevzdávame. Hrdo môžeme otvoriť školu, vydržali sme plných 15 dní.

„Ukázali sme osobnými postojmi našim žiakom, že žijeme v demokratickej krajine a môžu si vyjadriť svoj názor a postoj aj takouto formou. Vyučovali sme 15 dní mimo školy,“ uviedla Eva Horníková.

Počas uplynulých dní sa stretávali s rodičmi svojich žiakov na diskusiách, kde vysvetľovali, prečo sa rozhodli ponechať školu zatvorenú na tak dlhý čas. Až na pár ľudí s opačným názorom sa stretli podľa slov riaditeľky s dojímavým pochopením a podporou rodičov.

Práve rodičia detí z tejto školy totiž zorganizovali „Pochod vďaky učiteľom“, ktorý sa bude konať v stredu 10. februára. Pridávajú sa k nim aj rodičia a učitelia z mnohých ďalších škôl, oznam o pochode sa šíri aj cez triedne mailové komunikácie rodičov. Viac si prečítajte tu: Štrajkujúcich učiteľov podporia rodičia detí na pochode vďaky

„Zostávame v štrajkovej pohotovosti, čo znamená, že sa naďalej zúčastňujeme verejných zhromaždení a diskusií. Rodičov sme poprosili o zhovievavosť pri úprave hodín školského klubu, nakoľko aj vychovávateľky sa chcú zapojiť do pochodu a naplánovaných zhromaždení,“ povedala Eva Horníková.

„Pokiaľ naše požiadavky nebudú splnené, budeme sa ďalej stretávať s rodičmi a vymýšľať podporné aktivity,“ doplnila riaditeľka.

Neprerušili sme štrajk preto, žeby sme sa zľakli premiérových vyjadrení.

Slovenské školstvo potrebuje obrovskú finančnú injekciu. Nielen do platov učiteľov, ale aj do materiálneho zabezpečenia.

„Na našej škole padá strecha, zateká nám, plesnivejú múry, je to katastrofálny stav. Verím, že sme štrajkom upozornili kompetentných, že za 25 rokov do slovenského školstva nebolo vložených dosť financií, aby sa mohla kvalitatívne zmeniť výučba,“ hovorí Eva Horníková, riaditeľka ZŠ Karloveská 61.

Podľa výšky základu prišli štrajkujúci učitelia priemerne o 150 eur z platu za týždeň. Za dva týždne teda prišli zamestnanci priemerne o 300 eur. „Mnohí učitelia napriek tomu, že budú na hranici prežitia z mesiaca na mesiac, sa do štrajku zapojili. Je to veľká cena, ktorú učitelia priniesli, veríme, že zmeníme históriu,“ uviedla Eva Horníková.

Prečítajte si aj: Karloveskí učitelia využijú štrajk na čistenie chodníka na Devínsku Kobylu, ďalší budú variť pre ľudí bez domova

Štrajk učiteľov

Ostrý štrajk vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) od 25. januára. Podľa informácií ISU sa do štrajku zapojilo viac ako 14-tisíc učiteľov z približne tisícky škôl.

Učitelia žiadajú zvýšiť tarifné platy všetkých pedagogických a odborných zamestnancov o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Zároveň požadujú, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by sa opäť zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií a zrušila sa ich sedemročná obmedzená platnosť.

Dôvodom vyhlásenia štrajku bolo podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Chcú tiež, aby sa zvýšili rozpočty ministerstiev školstva a vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89-tisíc.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM