Adriana Banasova Kultúra

Radio_Head Awards 2014: Kto "zhrabol" všetky sošky?

Dlho avizované odovzdávanie cien Radio_Head Awards 2014 sa dočkalo svojej chvíle. Siedmy ročník prestížneho udeľovania ocenení sa v nedeľu večer (15. marca) tešil pozornosti médií a širšej verejnosti v priestoroch Starej tržnice. Svojich pätnásť minút slávy však nezažívalo len podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Radio_Head Awards 2014: Kto "zhrabol" všetky sošky?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Akciu výborne naštartovala skupina Korben Dallas so skladbou Pokušenia. Od tohto momentu sa večer rádiohláv niesol v znamení neutíchajúcich ovácií divákov za sprievodu moderátorov Martina Staňa, Tomáša Hudáka a Juraja Tabačeka.

Podujatie si počas priebehu pochvaľovali aj návštevníci: „Podľa mňa je to skvelá akcia, lebo sa tu stretli mladí ľudia, ktorí milujú hudbu a majú radi alternatívnejší štýl a nepodporujú úplný mainstream, čo je strašne dobré pre našu hudobnú scénu. Osobne som zistil, že naša slovenská hudobná scéna je úplne bohatá na veľmi veľa dobrých hudobníkov a interpretov,“ prezradil fanúšik Peter.

Počas večera sa publiku predstavilo aj množstvo ďalších, žánrovo odlišných kapiel, medzi nimi Bad Karma Boy, Tono S. a Beyuz, [sic]/FOOTB, Polajka/Nikolaj Nikitin Ensemble, Monikino kino, Jimmy Pé & Tante Elze & Tono Popovič + SOSR, Sme Ste Sú Band a Fallgrap.

Näpatie a šťastní víťazi

Poslucháči a porota prejavili hlasovaním svoju dôveru a sympatie interpretom v celkovo pätnástich kategóriách.

V štyroch hlavných kategóriách nemala konkurenciu skupina Fallgrap, ktorá si odniesla tri sošky, a to za album roka, singel roka a debut roka. Okrem toho kapela narobila aj poriadnu víchricu v žánrovej kategórii elektronická hudba, ktorú taktiež vyhrala. Nováčikovia hudobnej scény si tak do Dubnice nad Váhom odniesli celkovo štyri rádiohlavy a svoje nadšenie rozhodne neskrývali.

„Povedal som, keď som vydal to cédečko, keby sme dostali aspoň jednu nomináciu, tak by sme boli veľmi radi. Ja osobne bol by som natešený a rád a toto som absolútne nečakal, nikdy neviete ako vás ľudia príjmu. Máme za sebou tento debutový album, chceme dorobiť ďalšie pesničky, už ich aj máme pripravené, treba ich naskúšať, ktoré chceme predstaviť publiku, pretože viac-menej náš album už poznajú. Chceme čo najviac koncertovať na Slovensku, pokiaľ sa bude dať,“ prezradil líder skupiny Jureš Líška.

V kategórii Objav roka si cenu odniesol interpret FVLCRVM.

Tento rok oceňovali aj kritici a to v dvoch kategóriách – Album roka a Hudobný počin roka. Prvú z menovaných vyhral album Jany Kirschner- Moruša čierna. V druhej kategórií zvíťazil 40. ročník Bratislavských jazzových dní, ktorých cenu prišiel prevziať známy slovenský jazzman Peter Lipa. Diváci ho svojím búrlivým potleskom privítali natoľko, že sa Lipa ani len nedostal k ďakovnému slovu.

V sekcii žánrovej hudby sa mohli kapely a interpreti uchádzať o rádiovú sošku v ďalších piatich kategóriách. V Hard & Heavy zvíťazila skupina Čad s albumom Čertova kovadlina, Hip-Hop / Rap / R'n'B vyhral raper Supa za album Čierne dni a víťazstvo v kategórii World Music / Folk obsadila formácia Tu v dome za album Protichodné chute.

Novinky a špeciálne ceny

V roku 2014 začalo Rádio FM spolupracovať aj s Rádiom Devín a tak pribudli dve ďalšie žánrové kategórie- Jazzová hudba a Klasická hudba. V oblasti jazzovej hudby získali ocenenie Hot Serenaders za album Lonely Melody a v kategórii Klasická hudba zvíťazil barokový súbor Solamente Naturali za album Collection of Annae Szirmay-Keczer.

„Je to veľmi nezvyčajná situácia ocitnúť sa v takejto spoločnosti. Som veľmi rád, že klasická hudba si tu našla miesto. Celý zmysel, prečo túto hudbu robíme, je nájsť nejaký zlatý rez našej hudby v rámci toho žánru. Hľadal som niečo, čo by nás na Slovensku mohlo nejakým spôsobom aj reprezentovať, niečo originálne. A v týchto zbierkach som práve našiel to, čo je unikátne aj vo svete, " uviedol umelecký vedúci Solamente Naturali Miloš Valent.

"Málokedy sa nájde v prameňoch niečo, čo je zachytené v jednej knihe- tak strašne veľa kultúr, tancov z rôznych národností a rôznych štýlov. Veľmi si toto ocenenie vážim, je to určite hnacím motorom dopredu. Je to mostom k ľuďom a pre ľudí, ktorí majú vzťah ku klasickej hudbe,“ dodal.

Porota počas večera udelila ešte tri špeciálne ocenenia a to Cenu za prínos do hudby, ktorú si odniesol Marián Varga, Ocenenie Nadácie Advance Investments, udelenú mladej speváčke Tante Elze a Cenu za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry, udelenú Slovenským ochranným zväzom autorským, ktorá poputovala do rúk Andreja Šebana.

Vysielací tím Rádia_FM dal už v roku 2008 súťažný priestor inej hudbe, než je známa z komerčných rádií. Vznikli „rádio_hlavy“, ktoré poslucháči poznajú už siedmy rok. Ceny sú výzvou pre hudobníkov, kapely, pre kritikov, ale v neposlednom rade sú mierkou vkusu fanúšikov. Sošku s hlavou v tvare rádia, vyrobenú sochárkou Mirou Podmanickou podľa návrhu Bety K. Majerníkovej, získal víťaz každej kategórie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM