Samospráva Samospráva

Rača zaviedla pre obyvateľov novú službu - zelený taxík

Zeleným taxíkom chce samospráva predísť tvorbe čiernych skládok. Cez túto službu sa totiž môžete zbaviť rastlinného a objemného odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Rača zaviedla pre obyvateľov novú službu - zelený taxík
Zdroj: Bratislava - Rača

Nová služba je určená výhradne pre občanov s trvalým alebo prechodným pobytom v Rači, ktorí sa zapojili do systému množstvového zberu komunálneho odpadu v Bratislave.

„O zelený taxík je veľký záujem, za dva dni dostal úrad až 19 požiadaviek od občanov,“ informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

„Naďalej však treba zdôrazniť, že ideálnym riešením je odviezť a bezplatne odovzdať odpad do Zberného dvora Pri Šajbách. Avšak tí občania, ktorí túto možnosť nemajú, môžu využiť zelený taxík,“ vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia v Rači Anna Jusková.

Prevádzku zeleného taxíka budú zabezpečovať pracovníci oddelenia životného prostredia – strediska čistoty, ktorí budú odvážať odpad na základe objednávky raz týždenne. „Je potrebné, aby si ľudia odpad pre našich pracovníkov dobre nachystali,“ podotkol vedúci strediska čistoty Daniel Benkovič.

Čítajte viac: V rukách mesta: Bratislava dostala ponuku na prevzatie ostrova Sihoť do svojej správy

Odpad je potrebné rozložiť na kusy

V prípade nábytku je podľa jeho slov potrebné, aby bol rozložený na kusy. Rozdeliť treba aj bioodpad, napríklad konáre od lístia. „Všetko treba pripraviť na miesto, ktoré bude prístupné pre multikáru,“ doplnil Benkovič.

Podľa starostu Rače Petra Pilinského samospráva prostredníctvom zeleného taxíka ponúka občanom alternatívu ku veľkokapacitným kontajnerom, ktoré v minulosti niekoľkokrát pristavila k obytným domom.

„Vtedy sa však ukázalo, že kontajnery neboli správnou cestou, preto sme sa rozhodli vyskúšať takúto formu pomoci,“ vysvetlil Pilinský. Ako priblížil, poskytovaním tejto služby chce mestská časť vyjsť v ústrety najmä starším občanom.

„Dúfame tiež, že sa zamedzí ukladaniu odpadu ku kontajnerovým stojiskám, ako aj tvorbe čiernych skládok,“ dodal starosta.

Rača upozorňuje, že zneškodňovanie biologicky rozložiteľného odpadu spaľovaním je zakázané a môže byť pokutované do výšky až 1500 eur.

Čítajte viac: Nová parkovacia politika? Parkuj doma, zaberáš miesto Bratislavčanom! Posledná výzva!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM