Samospráva

Rača pokračuje v boji proti výstavbe Rínok v bývalých vinárskych závodoch

Mestská časť Rača bojuje proti výstavbe v areáli bývalých vinárskych závodov. Žiada preskúmať rozhodnutie ministra životného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku Rača pokračuje v boji proti výstavbe Rínok v bývalých vinárskych závodoch
6
Galéria

Mestská časť ešte v apríli tohto roku podala voči záverečnému stanovisku ministerstva životného prostredia ohľadom navrhovanej megavýstavby Rínok Rača odvolanie.

Podali podnet na prokuratúru

Námietky mestskej časti avizované od začiatku procesu posudzovania vplyvov z hľadiska životného prostredia totiž neboli ministerstvom akceptované, preto chcela račianska samospráva v odvolaní na ne znova upozorniť a dožadovať sa ich zapracovania do procesu EIA. Ministerstvo životného prostredia však usúdilo, že Rača poslala odvolanie neskoro a neuznala ho.

„Sme presvedčení, že klasifikáciou nášho odvolania ako oneskoreného sme boli ukrátení na svojich právach, čo malo za následok aj nezákonnosť ďalších krokov zo strany ministerstva ako aj samotného ministra životného prostredia. Odvolanie je totiž možné podľa zákona podať v lehote do 15 dní odo dňa doručenia stanoviska a my namietame, že mestskej časti ako účastníkovi konania nikdy nebolo stanovisko doručené do vlastných rúk,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

„Keďže naše námietky a ich akceptáciu v procese navrhovanej výstavby Rínok Rača považujem za extrémne dôležité, rozhodol som sa podať podnet na generálnu prokuratúru na preskúmanie postupu ministra životného prostredia,“ dodal Pilinský.

Námietky voči výstavbe

Najdôležitejšie námietky mestskej časti sa týkali zníženia intenzity využitia územia vzhľadom na už existujúcu zástavbu, stanoviska spracovateľa z hľadiska hluku a svetlotechnického posudku na existujúce obytné domy v lokalite Plickova, výškovej stavby A1, ktorá svojimi proporciami nerešpektuje charakter existujúcej výstavby.

Ďalej zmluvného zabezpečenia nárokov na kapacity materských a základných škôl, riešenia dopravno-kapacitného zaťaženia ciest a križovatiek pre rannú špičku a tiež zabezpečenia opatrení pred zvýšeným hlukom počas výstavby ako aj aj obmedzením času výstavby počas pracovných dní, víkendov a sviatkov.

„Megavýstavba Rínok Rača bude pravdepodobne veľmi silno ovplyvňovať životy Račanov. Budeme robiť všetko preto, aby sa rešpektoval a chránil komfort bývania našich obyvateľov, a to aj napriek tomu, že tento boj ešte bude veľmi náročný a tiež zdĺhavý, pretože namiesto konštruktívneho posunu sa stále vraciame o niekoľko krokov späť,“ dodal na záver starosta Peter Pilinský.

Čítajte aj: Obyvatelia Rače chcú uchrániť svoj domov pred developermi pre nasledujúce generácie

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM