Aktualizované Rôzne Správy

Protestná jazda: Farmári na traktoroch dorazili do Bratislavy

Poľnohospodárske autá odparkovali na Tyršovom nábreží. V stredu sa chystajú vyraziť do ulíc hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Protestná jazda: Farmári na traktoroch dorazili do Bratislavy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Protestujúci farmári na traktoroch, ktorí v pondelok (18.6.) vyrazili z Michaloviec do Bratislavy a po ceste sa k ním pripojili aj farmári z ďalších miest, dorazili do hlavného mesta v utorok okolo 19.00 h. Policajný sprievod ich doviedol na Tyršovo nábrežie.

Protestná jazda

„Pôjdeme spoločne v kolóne starou Seneckou cestou, Rožňavskou, Bajkalskou, Prístavnou, Mostom Apollom na Tyršovo nábrežie,“ spresnila koordinátorka protestnej akcie Lucia Gallová. Ako dlho farmári zotrvajú na Tyršovom nábreží podľa jej slov závisí od politických rokovaní. V Bratislave sa môžu zdržať aj viac dní.

„Bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky bude zabezpečovať zvýšený výkon služby hliadok dopravnej polície,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková. Policajti budú podľa jej slov dopravu usmerňovať podľa vzniknutej dopravno-bezpečnostnej situácie a prijímať opatrenia podľa počtu traktorov i situácie na cestách hlavného mesta.

Protestnou jazdou chcú farmári apelovať na urýchlené riešenie ich roky sa vlečúcich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Z nej považujú za kľúčové vytvorenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu, ktorý prešetrí prípady utláčaných farmárov, ďalej zabezpečenie toho, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyplácala dotáciu len subjektu, ktorý má k pôde právny vzťah.

Za kľúčové považujú tiež vytvorenie korektných a transparentných pravidiel prideľovania pôdy. Počas protestu budú tiež upozorňovať na dôležitosť malých a stredných farmárov

Traktory na Tyršovom nábreží

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave informovalo, že účastníci protestnej jazdy poľnohospodárov v utorok večer odstavili poľnohospodársku techniku na Tyršovom nábreží v Mestskej časti Bratislava – Petržalka.

„Z uvedeného dôvodu bude až do odchodu poľnohospodárskej techniky obmedzené parkovanie na odstavnej ploche, ktorá je využívaná vodičmi na parkovanie vozidiel a ich následný presun prostriedkami MHD do mesta. V tejto súvislosti vyzývame vodičov, aby na parkovanie využili iné odstavné plochy a parkoviská,“ informovala redakciu Bratislava24.sk krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Policajti budú situáciu monitorovať a dopravu usmerňovať podľa vzniknutej dopravno-bezpečnostnej situácie.

V OBRAZOCH: Protestná jazda farmárov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM