Maros Palesch Rôzne

Projekt DESTINATOUR štartuje

BRATISLAVA, 26.07.2011. Bratislavský samosprávny kraj a Niederösterreich Werbung pripravili informačnú brožúru „Genuss – Pôžitok“. Ide o prvý výstup v rámci projektu spoločného manažmentu cestovného ruchu DESTINATOUR, ktorý je súčasť programu cezhran

Propagačný materiál Bratislavského samosprávneho kraja a regiónu Dolné Rakúsko s názvom „Genuss – Pôžitok“ predstaví dva susediace prihraničné regióny prostredníctvom troch nosných tém: gastronómia, víno a podujatia. „Už výberom názvu sme chceli poukázať na to, že tento náš spoločný geografický priestor má bohatú škálu produktov a služieb na oddych, spoznávanie a degustáciu. A toto považujem za solídny základ pre rozvoj cestovného ruchu,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Zámerom trojjazyčného propagačného materiálu je informovať obyvateľov susedných štátov, ale aj návštevníkov oboch regiónov, o ich atraktivitách, a tak podporiť ich záujem o spoznávanie širšieho okolia aj na druhej strane hraníc. Anglická verzia bude slúžiť na pritiahnutie zahraničných návštevníkov do tohto multikultúrneho regiónu, nakoľko spojená prezentácia zvyšuje príťažlivosť destinácie a predateľnosť ponuky na tretích trhoch.

Hlavným cieľom projektu DESTINATOUR je prostredníctvom prenosu know-how rakúskeho partnera v oblasti destinačného manažmentu posilniť spoluprácu medzi prihraničnými turistickými destináciami Dolného Rakúska a Bratislavského samosprávneho kraja v oblasti cestovného ruchu. Ťažiskom aktivít projektu bude cyklus 8 workshopov, ktoré budú odbornými fórami v tematike destinačný manažment. „Zameriame sa na rôzne cieľové skupiny, ktorým budú sprostredkované teoretické informácie zástupcami slovenskej odbornej verejnosti a zároveň im predstavíme aj zaujímavé príklady z Dolného Rakúska formou prezentácií praktických skúseností od rakúskych partnerov projektu. Prezentácie by mali vyústiť do diskusie účastníkov, hľadania riešení konkrétnych prípadov z praxe na základe analýzy skutkového stavu a s využitím skúseností z Rakúska,“ povedala riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry BSK Alžbeta Melicharová. Výstupy workshopov budú spracované formou metodickej príručky, ktorá bude slúžiť ako manuál pre vznikajúcu sieť organizácií destinačného manažmentu. Prvý workshop je plánovaný na jeseň tohto roku, a ďalšie budú nasledovať v pravidelných intervaloch až do roku 2013. V nadväznosti na workshopy kraj pripraví 4 tematické študijné cesty do Dolného Rakúska, kde účastníci budú môcť vidieť implementáciu teoretických znalostí do praxe.

Pojem destinačný manažment predstavuje systém riadenia a koordináciu plánovania, organizácie a komunikácie v cieľovom mieste (destinácii), ktorým môže byť obec, mesto, mikroregión, kraj, štát či spolupracujúce nadnárodné územia. Základným predpokladom úspešného pôsobenia na trhu cestovného ruchu je spolupráca všetkých zainteresovaných subjektov (verejné inštitúcie, podnikateľské subjekty, združenia, neziskové organizácie a samotné obyvateľstvo) v rámci destinácie. Aktivity projektu sú rozvrhnuté na obdobie 2011 až 2013 a kľúčovým výstupom projektu bude vytvorenie inštitucionálnej siete organizácií destinačného manažmentu v Bratislavskom kra­ji.

Zdroj + foto: BSK, Radko Duda

DESTINATOUR
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM