Nina Táborská Rôzne

Produkty, ktoré majú srdce: V Dúbravke sa konal pravý jarmok. Do Bratislavy priniesol tradičnú kultúru

V dome kultúry v Dúbravke sa dnes konal pravý jarmok, ktorý návštevníkom predviedol jedinečné ručne vyrábané a prírodné produkty, tradičné veľkonočné ozdoby, a tiež zdravé pochúťky. Cieľom bolo nielen predstaviť Bratislavčanom krásne výrobky ale i otvoriť diskusiu na iný pohľad na jarmoky.

Ilustračný obrázok k článku Produkty, ktoré majú srdce: V Dúbravke sa konal pravý jarmok. Do Bratislavy priniesol tradičnú kultúru
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Kultúrny Dom Dúbravka v spolupráci s Projekt Život poskytol priestory na zorganizovanie 1. Dúbravského jarmoku, ktorý bol zameraný na ručnú prácu, zdravú stravu a kreatívnych ľudí, ktorí prišli z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Cieľom podujatia bolo priblížiť obyvateľom inú kultúru, rôzne tradície a predstaviť kreatívnych a zaujímavých ľudí.

„Dúbravský jarmok sem priniesol tvorbu iných ľudí, ktorí vyrábajú veci nie preto, aby si zarobili, nie je to zdroj ich obživy, ale preto, aby priniesli produkty, do ktorých dávajú aj kúsok seba a tiež lásky,“ priblížil pre Bratislava24.sk organizátor Manik z Projektu Život.

Návštevníci tu dnes mohli nájsť od ručne maľovaných kraslíc, pletených korbáčov, maľovaných obrazov, z dreva vyrezávaných kuchynských pomôcok, aj ručne šité kabelky, topánky, šperky a dokonca i hudobné nástroje.

„Máme tu dnes Peruánčana, Španiela aj Angličana. Pestrosť je naozaj veľká. Prišli, pretože chceli túto akciu tiež podporiť a ukázať nám niečo iné,“ doplnil Manik.

Na jarmok zavítalo v sobotu veľa zvedavcov, ktorí si odniesli jedinečné produkty. Takými boli aj ručne vyrezávane varešky a lyžičky, pri ktorých vám ich výrobca porozprával aj celý príbeh. „Je to pracná, ale veľmi milá robota. Varešky vyrezávam z dubového dreva a podľa toho, že si obkreslím pohár, potom majú všetky pekný okrúhly tvar. No aj tak je každá iná,“ prezradil nám predajca v čom je čaro takýchto kuchynských pomôcok.

""Cieľom tejto akcie bolo spojiť dva svety. Ten bežný, v ktorom ľudia neriešia a kupujú čokoľvek v obchodných reťazcoch bez uvedomenia si pôvodu veci a ten ‚náš‘, v ktorom ľudia žijú v súlade s prírodou, uprednosťnujú ľudskosť a kontakt s autorom, ale hlavne si vážia ručnú prácu a čas venovaný každému unikátnemu výrobku," vysvetlil Manik.

Dúbravský jarmok bol súčasťou benefičného týždňa „Projekt Život deťom“, ktorého cieľom je vyzbierať prostriedky na vybudovanie preliezok, hojdačiek a detského ihriska na komunitnej záhrade.

Dúbravský jarmok
17
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM