Správy

Proces brutálnej dvojnásobnej vraždy dôchodcov pokračuje

Proces v kauze vrážd dôchodcov vo Vinosadoch pokračuje. Prokurátor Krajskej prokuratúry navrhol obžalovaným testy. Podľa obhajoby však nebol zabezpečený žiadny dôkaz preukazujúci vinu obžalovaných.

Ilustračný obrázok k článku Proces brutálnej dvojnásobnej vraždy dôchodcov pokračuje
Zdroj: TASR

Výpoveďou jedného znalca a čítaním listinných dôkazov dnes pred senátom Okresného súdu Bratislava I pokračoval proces v kauze brutálnej vraždy dvoch dôchodcov vo Vinosadoch v marci 2010, z ktorej sú obžalovaní dvaja mladíci – Márius M. a Lukáš T.

Následne predseda trojčlenného senátu vyhlásil dokazovanie za ukončené a pristúpilo sa k čítaniu záverečných rečí. Prokurátor Krajskej prokuratúry navrhol obžalovanému Máriusovi M. trest v polovici trestnej sadzby, ktorá je 20 až 25 rokov.

Lukášovi T. navrhol len desaťročný trest odňatia slobody, keďže bol v čase spáchania činu mladistvým a hrozil mu maximálny 15-ročný trest odňatia slobody. Podľa obhajoby však počas celého konania nebol zabezpečený ani jeden priamy či nepriamy dôkaz, ktorý by preukázal vinu obžalovaných.

„Som nevinný,“ uviedol vo svojej záverečnej reči obžalovaný Lukáš T. Márius M. sa v súčasnosti nachádza vo výkone trestu odňatia slobody za inú trestnú činnosť a dnes sa pojednávania nezúčastnil. Lukáš T. sa na pojednávanie dostavil.

Naposledy sa v kauze konalo v polovici apríla tohto roku. V tejto trestnej veci súd na návrh prokurátora vykonal v októbri 2015 vyšetrovací pokus vo Vinosadoch. Trojčlenný senát prijal obžalobu v tejto kauze na svojom verejnom zasadnutí už koncom augusta 2011 a zároveň vtedy vytýčil termín hlavného pojednávania s Máriusom M. a Lukášom T.

Čítajte tiež: Policajný prezident Tibor Gašpar: Budeme pokračovať vo vyšetrovaní vraždy Róberta Remiáša

Brutálna dvojnásobná vražda

Obeťami tínedžerov boli 99-ročný Američan a 83-ročný dôchodca z obce Vinosady. Mladíci sú obžalovaní z vraždy spolupáchateľstvom, čiastočne dokonanej, čiastočne v štádiu pokusu, v jednočinnom súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spolupáchateľstvom.

V čase brutálnej dvojnásobnej vraždy z marca 2010 v obci Vinosady mal jeden z obvinených 19 a druhý 17 rokov. Lukáš T. a Márius M. podľa polície a obžaloby 27. marca 2010 v dopolud­ňajších hodinách neoprávnene vnikli do rodinného domu na Modranskej ulici vo Vinosadoch.

Následne usmrtili spomínaného 99-ročného muža z USA a 83-ročného muža z obce Vinosady. Obaja zomreli na následky úderov od tupých podlhovastých predmetov a bodno-rezných zranení. Vnútri rodinného domu sa nachádzala aj 80-ročná žena, ktorú sa dvaja mladíci rovnako pokúsili usmrtiť.

Obvinení jej spôsobili päť bodných rán na chrbte a dve bodné rany v oblasti hrude. Za tento brutálny skutok hrozil Máriusovi M. trest odňatia slobody na 20 – 25 rokov alebo doživotie. Mladistvému, vtedy 17-ročnému Lukášovi T., sa trest znižuje na polovicu, kde je maximálna trestná sadzba 15 rokov.

Čítajte aj: Za vraždu a znásilnenie 24 rokov väzenia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM