Nina Táborská Rôzne

Príklad pre ostatných, ukážka pre mesto? Obyvatelia bytovky zbavili svoju strechu reklám

Bratislava sa zahlcuje smogom. Vizuálnym. Desiatky lokalít v našom meste trápi premnoženie reklamných tabúľ.

Ilustračný obrázok k článku Príklad pre ostatných, ukážka pre mesto? Obyvatelia bytovky zbavili svoju strechu reklám
Zdroj: Dnes24.sk

Viacero lokalít v Bratislave trpí na novodobú chorobu – vizuálny smog. Na problémy spojené s pohlcovaním mesta reklamou upozorňuje občianska iniciatíva Zelená hliadka už dlhodobo. Nejde len o kauzu s trojnožkami Pre sent. Vizuálny smog je dlhotrvajúcim problémom, ktorý kvári obyvateľov mesta vo viacerých lokalitách.

V poslednej dobe sa rozmohli reklamy na stenách domov, strechách panelákov, tabule najmä v okolí stromov, zelene, na priechodoch pre chodcov či na dopravných značkách.

Do rebríčka k neslávne známym miestam pohltených reklamou patrí aj Trnavské mýto a jeho okolie. A hoci primátor sľubuje aktívny boj s vizuálnym smogom, príkladom sa rozhodli ísť samotní obyvatelia jednej z bytoviek. Odhodlali sa „spraviť jedno obrovské gesto pre nás všetkých,“ ako hovorí Zelená hliadka.

„Prispeli totiž k zníženiu obrovského množstva vonkajšej reklamy na Trnavskom mýte. Na svoj úkor, v prospech nás všetkých,“ uvádzajú aktivisti. Zo svojej strechy nechali odstrániť strešné reklamy.

„Aktívne bojujeme proti vizuálnemu smogu. Na domovej schôdzi náš dom odhlasoval zrušenie strešných reklám. Tešíme sa. Zvážili sme príjem z reklám verzus ich škodlivosť domu a vizuálny smog a presvedčili sme susedov. A keď sa náš dom vyhrabe z úverov na jeho obnovu, zrušíme aj tú na stene domu,“ hovoria obyvatelia bytovky.

Bojovať s reklamou v meste je ako bojovať s veternými mlynmi. Na jednom mieste zmizne, na druhom pribudne. Spustia obyvatelia bytovky na Trnavskom mýte reťazovú reakciu?

Čítajte tiež: OBRAZOM: Trnavské mýto patrí k najčastejším terčom vandalov. Prečo tu začínajú všetci sprejeri?

Foto: Zelená hliadka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM