Nina Táborská Samospráva

Reklamné trojnožky mali miznúť, namiesto toho pribúdajú. Tešili sa Bratislavčania predčasne?

Bojovať s reklamou v meste, zdá sa, je ako bojovať s veternými mlynmi. Na jednom mieste zmiznú, na druhom pribudnú. Ako napríklad nová trojnožka na ešte nedostavanom chodníku na Štúrovej ulici. Prešli sme sa od nábrežia cez Hviezdoslavovo námestie. Pri čísle 25 sme ich prestali počítať...

Ilustračný obrázok k článku Reklamné trojnožky mali miznúť, namiesto toho pribúdajú. Tešili sa Bratislavčania predčasne?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Trojnožky Pre Sent. Na ich doslovné premnoženie sa v meste upozornila Zelená hliadka Bratislavy, ktorá voči nim aktívne bojuje. Snaha aktivistov sa začala pred časom dokonca vyplácať. Zdalo sa.

Trojnožkám totižto vypršalo povolenie a starosta Starého Mesta Radoslav Števčík sa rozhodol toto povolenie nepredĺžiť. Rovnako zakročil aj primátor Ivo Nesrovnal, keď mesto zrušilo povolenie na užívanie prenosných reklamných informačných a propagačných zariadení na cestách I. a II. triedy.

„Reklamným nosičom známym ako „trojnožky“ vypršalo povolenie na užívanie prenosných reklamných, informačných a propagačných zariadení na cestách I. a II. triedy 4.6.2015. Po tomto dátume sme spoločnosti poslali výzvu na odstránenie týchto reklamných nosičov,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. (Nábrežie pri Dunaji nemá v správe mesto, pozn.red.)

Podľa nej momentálne čakajú na informáciu o prevzatí tejto výzvy. „Súčasťou výzvy je aj upozornenie, že ak majiteľ neodstráni nepovolené reklamné zariadenia, podnikne bratislavská samospráva ďalšie kroky v zmysle zákona o cestných komunikáciách, čo môže znamenať pokutu až do výšky 30-tisíc eur,“ dodala hovorkyňa.

Minulý týždeň ale namiesto toho, aby začali miznúť, pribudla nová trojnožka na ešte nedostavanom chodníku na Štúrovej. Tento týždeň informovala Zelená hliadka o viacerých, ktoré pribudli pri historickom osvetlení na nábreží.

„Trojnožka na Štúrovej ulici bola odstránená hneď, ako sme to zistili, nakoľko tam bola osadená bez platného povolenia. Trojnožky, ktoré sú po meste umiestňované v súčasnosti nemajú povolenie,“ povedala Skokanová.

Prečítajte si tiež: Staré Mesto ide bojovať proti reklame. Nový starosta ruší počin predchádzajúceho vedenia

„Veľmi nás mrzí, že spoločnosť Pre Sent naďalej pokračuje v traumatizovaní všetkých obyvateľov Bratislavy, ktorí sa venujú téme zahlcovania mesta reklamou. Po postupnom vypršaní povolenia v Starom Meste a nedávno na Magistráte sa však správanie tejto spoločnosti začali priečiť základným etickým či morálnym pravidlám, lebo namiesto odstránenia svojich zariadení robia všetko preto, aby samosprávam odobrali právo rozhodovať o tom, či je dané reklamné zariadenie vhodné alebo nevhodné a či má samospráva právo ich dať odstrániť,” reagoval Matúš Čupka, zakladateľ Zelenej hliadky.

Podľa neho je umiestnenie trojnožky na neskolaudovanom chodníku na Štúrovej či priamo na nábrežnej promenáde „nové dno nielen pre túto spoločnosť, ale aj vonkajšiu reklamu všeobecne“. „Tu sa už rozprávame o rešpektovaní zákonov a pravidiel a nie o názore či predstavách obyvateľov mesta,” povedal Čupka.

Verejný priestor je všetkých

V poslednej dobe sa rozmohli reklamné tabule najmä v okolí stromov, zelene, na priechodoch pre chodcov či na dopravných značkách. Z bratislavských ulíc má byť postupne odstránených celkovo 428 takýchto informačných a propagačných zariadení, žiaľ, zatiaľ veľké rozdiely nebadať.

„Verejný priestor má patriť všetkým Bratislavčanom, nemôže si ho uzurpovať reklama,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka reklama špatí mesto a navyše tvorí aj prekážku. Po nástupe do úradu sa preto rozhodol, že firme Pre Sent, ktorá sa bráni tým, že prispieva ku skultúrneniu Bratislavy, zruší rozhodnutie predchádzajúceho vedenia. A rozhodnutie o užívaní verejného priestranstva firme nepredĺži.

Platí to napríklad pre trojnožky, ktoré sú umiestnené na Rybnom námestí, na Gorkého a na Medenej ulici. Spätne rovnako Staré Mesto vyrubilo firme dodatočnú daň za uplynulý rok vo výške 7500 eur.

„V prípade, že sa začnú reklamné zariadenia – trojnožky – znova objavovať na pozemkoch, ktoré má v správe mestská časť Staré Mesto, sme pripravení podniknúť okamžité právne kroky,“ povedala pre Bratislava24.sk Nora Gubková, hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto.

Firma Pre Sent sa však bráni. Jej konateľ Peter Šrůtek vysvetlil, že na plochách zverejňujú informácie o kultúrnych, športových a spoločenských podujatiach.

Zelená hliadka sa nevzdáva a podľa Matúša Čupku sa bude tejto kauze venovať aj naďalej. „Chceme naďalej poukazovať na túto vlečúcu sa kauzu, ktorá nie a nie skončiť. Spoločnosť Pre Sent si sama pod sebou píli konár a neuváženými krokmi stráca zvyšky podporovateľov nielen v meste, ale aj na úradoch, proti ktorým sa rozhodla bojovať. Osobne si myslím, že tento spôsob podnikania by nemal mať v tomto meste miesto,“ ukončil aktivista.

Sporné trojnožky v Starom Meste
9
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM