Michaela Katonová Samospráva Samospráva

Pri schvaľovaní rozpočtu hlavného mesta bola témou i dotácia na opravu ciest

Primátor Bratislavy a zároveň poslanec Bratislavského samosprávneho kraja Ivo Nesrovnal dnes pri schvaľovaní krajského rozpočtu na budúci rok nepriamo podmienil svoj súhlas s návrhom rozpočtu prísľubom vyhovieť požiadavke hlavného mesta na miliónovú dotáciu kraja, ktorá má slúžiť na opravu ciest.

Ilustračný obrázok k článku Pri schvaľovaní rozpočtu hlavného mesta bola témou i dotácia na opravu ciest

Napokon Nesrovnal zahlasoval za rozpočet, i keď sa predseda BSK Pavol Frešo vyjadril iba v tom zmysle, že kraj bude hľadať model, ako požiadavke vyhovieť.

Nesrovnal pri diskusii o rozpočte pripomenul uznesenie bratislavského Mestského zastupiteľstva z októbra, ktorým mestskí poslanci žiadajú od BSK účelovú dotáciu vo výške milión eur na opravu ciest. Primátor Bratislavy ocenil, že s predsedom BSK o tom vedie „otvorenú komunikáciu“, pripomenul ale, že odpoveď ešte mesto od kraja nedostalo.

Tému tak pripomenul v súvislosti so schvaľovaným rozpočtom BSK. „Ak budeme počuť prísľub, že áno, tejto požiadavke bude vyhovené, veľmi rád podporím návrh tohto rozpočtu,“ povedal Nesrovnal.

Na jeho vystúpenie okamžite reagovali viacerí krajskí poslanci. Pavol Baxa (KDH) uviedol, že poslanci BSK sú viazaní sľubom rozhodovať v prospech kraja, nie iba v prospech hlavného mesta, ktoré je súčasťou BSK. Predsedníčka finančnej komisie zastupiteľstva BSK Anna Zemanová (SaS) pripomenula, že kraj si od mesta už po predchádzajúcej dotácii na opravu ciest žiadal návrh systémového riešenia rekonštrukcie komunikácií v Bratislave, doteraz sa ho však nedočkal.

Peter Šváral (bez politickej príslušnosti) vyjadril presvedčenie, že hlavné mesto by malo nájsť schopnosti sa o svoje cesty postarať zo svojho rozpočtu. Najostrejšie reagovala na Nesrovnalov príspevok Jana Cigániková (SaS). „Keby ste nepredali PKO za jedno euro, nemuseli ste žiadať BSK o peniaze na cesty,“ vyhlásila.

Situáciu upokojoval predseda BSK. „Všetci ľudia v Bratislavskom kraji platia dane, snažíme sa im to dať naspäť aj cez opravy ciest. Tak, ako to robíme v mestských častiach a budeme robiť v samotnom hlavnom meste,“ uviedol Frešo.

„Ja to vidím, že vo februári resp. na ďalšom zastupiteľstve prídeme s ďalším krokom, ktorý sa výrazne premietne aj v hlavnom meste,“ povedal Frešo. Uviedol, že „žiadny finančný transfer nie je na stole“. „Na stole je oprava ciest za milión eur, to je veľký rozdiel,“ zdôraznil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM