Správy

Prezident Kiska si zapálením sviečky pri pamätníku v Bratislave pripomenul výročie Sviečkovej manifestácie

Napriek tomu, že tisíce ľudí mohli predpokladať, že budú voči nim represálie, našli odvahu a prišli v roku 1988 zabojovať za slobodu. Pri pamätníku Sviečkovej manifestácie v Bratislave to dnes povedal prezident SR Andrej Kiska, ktorý si zapálením sviečky pripomenul výročia Sviečkovej manifestácie.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska si zapálením sviečky pri pamätníku v Bratislave pripomenul výročie Sviečkovej manifestácie
Zdroj: TASR

Sviečková manifestácia bola podľa neho jedným z najvýraznejších prejavov protestu proti komunistickému režimu v ČSSR.

„Keď som dnes dával túto sviečku, napadali mi dve slová – sloboda a odvaha. Sloboda preto, lebo tisíce ľudí, ktoré tu vtedy boli, nesmierne túžili po slobode. A odvaha, pretože nikto z týchto tisícov ľudí nemohol tušiť, že za rok a pol padne železná opona. Všetci mohli predpokladať, že voči nim budú represálie, že voči nim budú útoky,“ povedal prezident.

Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa 25. marca 1988 konala Sviečková manifestácia, na ktorej sa zišli tisícky občanov z hlavného mesta i ďalších miest a obcí Slovenska. So sviečkami v rukách vyjadrili názor na nedodržiavanie ľudských a najmä náboženských práv vo vtedajšom Československu.

Manifestácia v roku 1988 sa stala najväčším verejným vystúpením proti komunistickému režimu vo vtedajšej ČSSR od roku 1968.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM