Rôzne

Potulná galéria upozorňuje na nebezpečenstvo rasizmu či extrémizmu. Zavíta aj do Bratislavy

Cieľom projektu je prostredníctvom výtvarného umenia upozorňovať na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu a spomaliť ich nárast.

Ilustračný obrázok k článku Potulná galéria upozorňuje na nebezpečenstvo rasizmu či extrémizmu. Zavíta aj do Bratislavy
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Prostredníctvom výtvarného umenia sa v najbližších dvoch týždňoch môžu ľudia oboznámiť s tým, ako rozlišovať rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou.

Potulná galéria nomadSPACE, ktorú podporil aj Bratislavský samosprávny kraj, navštevuje slovenské námestia v mestách, mestečkách a dedinách. Jej cieľom je upozorňovať na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu a spomaliť ich nárast. Projekt potrvá do 23. júla 2017. Bratisla­va24.sk informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

“Bratislavská župa si uvedomuje riziká, ktoré so sebou nesie nárast extrémizmu v akejkoľvek podobe pre demokratickú spoločnosť, preto podporuje aktivity na podporu kritického myslenia a proti šíreniu extrémizmu najmä medzi mladými. Je dôležité, aby spoločnosť poznala následky totalitného extrémizmu z minulosti, a aby ľudia dokázali kriticky myslieť a vedieť odhaliť pokusy o oslabenie slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ povedal predseda BSK Pavol Frešo.

V Bratislave 23. júla

Potulná galéria cestuje po Slovensku od 10. júla a každý deň navštívi iné miesto. Otvorená bude vždy od 12:00 do 20:00 hod. V priestore malého nákladného auta a jeho okolí predstavuje výstavu súčasných vizuálnych umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. Počas dvoch týždňov navštívi výstava 14 miest.

Do Bratislavského kraja zavíta predposledný júlový víkend. V sobotu 22. júla si ju bude možné pozrieť v Plaveckom Mikuláši od 14:00 do 20:00 hod. a v nedeľu 23. júla v Bratislave, ktorá je jej poslednou zastávkou a o 18:00 hod. sa zároveň uskutoční jej finisáž.

Výstavu budú sprevádzať paralelné workshopy a prednášky či debaty s cieľom sprístupniť prezentovanú problematiku čo najširšiemu publiku, aby vedeli nájsť odpovede na otázku, čo je správne, čo nebezpečné, čo je dobré a čo zlé. Poslaním výstavy je sprístupniť kultúrne hodnoty aj ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám, ktorí nemôžu cestovať za kultúrou a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácii je výrazne limitovaná.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM