Správy

Poslanci o jednotnej parkovacej politike zatiaľ nerozhodli. Výsledok príde dnes

O zavedení jednotnej parkovacej politiky v Bratislave včera mestské zastupiteľstvo nerozhodlo. Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal presunul hlasovanie na dnes.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci o jednotnej parkovacej politike zatiaľ nerozhodli. Výsledok príde dnes
14
Galéria

Poslanci ani po vyše päťhodinovom rokovaní nerozhodli o zavedení jednotnej parkovacej politiky. Z rokovania však vzišiel návrh, podľa ktorého by Bratislavčania za prvé auto nemali platiť parkovné a bezplatne by s prvým autom mali okrem Starého Mesta parkovať vo všetkých mestských častiach Bratislavy.

Spoplatnené až druhé auto

S reguláciou parkovania by mali Bratislavčana podľa šéfa mestskej dopravnej komisie Jozefa Uhlera rátať od druhého vozidla v domácnosti.* „Pri druhom aute môže mestská časť určiť cenu od nula eur vyššie, myslím, že až do 500 eur. Väčšina mestských častí chce začať na spodnej hranici,“* priblížil. Druhé vozidlo bude mať podľa jeho slov v iných bratislavských mestských častiach parkovanie s 50-percentnou zľavou.

Tento navrhovaný systém by mal podľa jeho slov postupne naučiť Bratislavčanov, že vlastniť viac ako jedno vozidlo je luxusom. „Taktiež by sa mal vyriešiť problém s autami, ktoré nie sú z Bratislavy,“ skonštatoval Uhler s tým, že je to zatiaľ čiastočná regulácia.

Posledná možnosť

Primátor Nesrovnal viackrát spomenul, že jednotná parkovacia politika má v hlavnom meste konečne nastaviť jasné pravidlá, v parkovaní zvýhodniť Bratislavčanov a spraviť poriadok vo verejných priestranstvách. Deklaroval, že parkovací systém bude slobodný a mestské časti si budú môcť určiť, kedy a či sa doň zapoja.

Na rokovaní poslancov upozornil, že ak sa teraz nepodarí schváliť nariadenie o parkovaní, do ďalších komunálnych volieb už takýto návrh podľa neho schválený byť nemusí. „Pretože bude klesať politická odvaha. Ďalšie tri až štyri roky je parkovanie pre Bratislavu nevyriešiteľné, bude iba chaos,“ povedal Nesrovnal.

Ilustračný obrázok

Parkovanie v Petržalke
14
Galéria
Zdroj: Rozumné parkovanie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM