Nina Táborská Rôzne

Pomoc týraným deťom im nie je ľahostajná, Ružinov ako prvý zorganizoval špeciálny vzdelávací projekt

Ružinov, ako prvá mestská časť v Bratislave, zorganizoval bezplatný vzdelávací projekt o správnej pomoci týraným deťom zo strany zástupcov zodpovedných inštitúcií. Vo veľkej zasadačke na miestnom úrade sa tak zišlo vyše 160 ľudí, ktorým pomoc týraným deťom nie je ľahostajná.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc týraným deťom im nie je ľahostajná, Ružinov ako prvý zorganizoval špeciálny vzdelávací projekt
Zdroj: Dnes24.sk

Na trojhodinovom školení o sekundárnej viktimizácii teda správnej pomoci týraným deťom zo strany zástupcov zodpovedných inštitúcií sa v Ružinove zišlo vyše 160 zástupcov z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, bratislavskej župy, policajného zboru, ale aj vedúcich zo sociálnych odborov rôznych mestských častí či riaditeľov škôl.

„Som veľmi rád, že práve Ružinov sa v takejto vážnej téme stal vlajkovou loďou. Osud detí nie je nikomu z nás ľahostajný. Keď je možnosť, ako sa dozvedieť viac o tom, ako správne podať týraným deťom pomocnú ruku, určite sme za,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár.

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny oceňuje iniciatívu mestskej časti Ružinov. Ide o prvé školenie, takýchto veľkých rozmerov. Je dôležité, aby bol systém ochrany detí posilnený na všetkých možných úrovniach,“ podotkol Karel Molin, riaditeľ Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch.

Bezplatný vzdelávací projekt v Ružinove bol zameraný na dva faktory: ako odhaliť prvé náznaky týraného dieťaťa na škole a prevencia sekundárnej viktimizácie detí zo strany inštitúcii teda, aby sa zástupcovia inštitúcii správali profesionálne voči zneužívaným deťom.

Pod taktovkou Marianna Kováčová, riaditeľky neziskovej organizácie Centrum Slniečko a právničky Sylvie Gancárovej, ktorá dlhé roky pôsobila ako vyšetrovateľka, sa účastníci dozvedeli o tom, ako predísť modrinám na duši detí. To bol aj názov dokumentu, ktorí si pozreli.

„Denne sa stretávame s bolesťou detí, pokiaľ proces pomoci trvá príliš dlho. Dieťa si neraz kladie otázky, ktoré človeka chytia za srdce, preto je dôležité skoordinovať aktivity všetkých inštitúcií a spojiť svoje sily,“ objasnila Marianna Kováčová, riaditeľka Centra Slniečko.

Podstatné je aj vedieť odhaliť signály, ktoré týrané dieťa vysiela a ako mu pomôcť nie len správne kladenými otázkami, ale i následnými krokmi, sprevádzať ho celým následným procesom, a byť mu oporou.

Prečítajte si tiež: Žena, ktorú chladnokrvne v piatok zavraždil jej expriateľ, prosila o pomoc niekoľkokrát

Foto: MČ Ružinov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM