Rôzne Správy

Pomník Márie Terézie je takmer hotový. Kedy ho uvidíme v celej svojej kráse?

Bronzové súsošie Márie Terézie by malo byť koncom októbra pripravené na inštaláciu. Pred hotelom Carlton ho však tento rok ešte neuvidíme.

Ilustračný obrázok k článku Pomník Márie Terézie je takmer hotový. Kedy ho uvidíme v celej svojej kráse?
5
Galéria
Zdroj: BOS

V Bratislave už onedlho pribudne Pomník Márie Terézie. Dlhoročné úsilie Bratislavského okrášľovacieho spolku vzdať poctu panovníčke, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o rozvoj Bratislavy, sa nakoniec vyplatilo.

Príprava pomníka sa pomaličky chýli k záveru. „Koncom tohto mesiaca bude definitívne hotový pomník aj podstavec. Je to tretinová kópia pôvodnej sochy od Jána Fadrusza, ktorá bude z bronzu a robila ju sochárka Martina Zimanová. Podstavec bude tvarovo pripomínať pôvodný podstavec, bude ale z matného kovu kvôli hmotnosti, nakoľko pod plochou budú garáže,“ pre Bratislava24.sk povedal Maroš Mačuha, člen Bratislavského okrášľovacieho spolku (BOS). Sochu budú dopĺňať aj nápisové tabule, ktoré objasnia okolnosti jej vzniku.

Pomník odhalia až po novom roku

Keďže v roku 2017 si pripomíname 300 rokov od narodenia Márie Terézie, BOS chcel stihnúť osadiť sochu ešte do konca tohto roka. To sa, žiaľ, nepodarí. „Komisia magistrátu, ktorá má na starosti posudzovanie umiestňovania pomníkov, nám zámer schválila. Žiaľ, ako sme zistili, projekt bude musieť schváliť aj mestské zastupiteľstvo. Na program prídeme až 7. decembra, takže termín tento rok iste nestihneme. Ak to mesto podporí, odhalíme ju na jar 2018,“ prezradil Mačuha.

Dlhé diskusie sa viedli aj okolo miesta, kde bude Pomník Márie Terézie umiestnený. Najprv chcel BOS sochu umiestniť na pôvodné miesto, teda na Štúrovo námestie a socha mala byt v podobnej veľkosti aj z podobného materiálu ako originál. Tento plán však poslanci neodsúhlasili.

Ďalší návrh BOS bolo Vajanského nábrežie, kde chceli na kruhovú plochu pri parčíku, oproti súsošiu Štúrovcov umiestniť tretinovú bronzovú sochu. „Tento zámer však komisia magistrátu neschválila a navrhla komornejšie prostredie,“ vysvetlil Mačuha.

Nakoniec tak pomník nájde svoje miesto na Hviezdoslavovom námestí pred hotelom Carlton. „Je to výsledok kompromisu oboch strán, teda nášho spolku a mesta. Majitelia hotela Carlton prejavili veľký záujem, aby socha stála pred ich budovou a budú sa o ňu aj starať, takže toto riešenie je najlepšie,“ dodal na záver Maroš Mačuha.

Pomník Márie Terézie
5
Galéria
Zdroj: BOS
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM