Michaela Katonová Správy

POCTA ANTONOVI SRHOLCOVI: "Žijeme z každého slova múdrosti."

Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Týmito slovami dnes reagoval prezident Andrej Kiska na úmrtie kňaza Antona Srholca.

Ilustračný obrázok k článku POCTA ANTONOVI SRHOLCOVI: "Žijeme z každého slova múdrosti."
Zdroj: TASR

Želal si, aby pribúdalo ľudí, ktorí nežijú len pre seba

Kňaz Anton Srholec veril, že bude pribúdať ľudí, ktorí ochotne pomôžu druhým v ťažkostiach. U bohatých a úspešných ľudí zas očakával viac záujmu o duchovné hodnoty.

„Želal by som si, aby v tomto relatívne a stále tvrdím bohatom svete v teple a istom sociálnom, zdravotnom zabezpečení, aby pribúdalo ľudí, ktorí nežijú len pre to, aby mali, ale aby sa stávali priateľmi, budovali mosty, aby si podávali ruky,“ uviedol v rozhovore pre TASR z roku 2014 Anton Srholec.

V našej spoločnosti bolo podľa neho veľa rán a je dôležité, aby sme sa s citom s láskou týchto rán dotýkali. „Prichádzame k tomu, že nežijeme len z chleba, že žijeme z každého slova a z múdrosti,“ do­dal.

Súčasný svet považoval za bohatý, ale ohrozený, lebo je v ňom veľa nespravodlivosti. „V našich mysliach vládne niečo ako obavy, či sa to neskončí a ako sa to všetko skončí. A u múdrych ľudí je už pochybnosť o tom, či ten majetok, bohatstvo, ktoré máme, či nás to urobí šťastnými,“ povedal.

Podľa neho sa začína rodiť veľké povedomie solidarity s chudobnými. „Pozorujem, že niektorí relatívne úspešní ľudia a čestne bohatí šikovní a pracovití a zodretí začínajú pochybovať o tom, či zmyslom života je, aby sme žili len v blahobyte,“ uviedol Srholec.

Prečítajte si tiež: Anton Srholec exkluzívne: V Bratislave žije mnoho šľachetných ľudí

Slovensko smúti za veľkým človekom

„Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľudí. Človek večne usmiaty a plný optimizmu. A to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka,“ uviedol prezident Andrej Kiska na svojom profile na sociálnej sieti.

Na smutné správy reagoval aj primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal. „Dnes nás opustil Anton Srholec, človek s veľkým srdcom, ktorý si aj napriek príkoriam, ktoré zažil, zachoval vieru v ľudské dobro a životný optimizmus. Som rád, že som mal možnosť privítať otca Antónia v Primaciálnom paláci a na stretnutie s ním nikdy nezabudnem. Tak ako každý, kto mal tú česť zhovárať sa s týmto múdrym a láskavým človekom a stráviť aspoň chvíľu v jeho prítomnosti. Budete nám veľmi chýbať otec António, odpočívate v pokoji!“

„Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe,“ reagoval predseda KDH Ján Figeľ, ktorý je poctený, že Srholca poznal osobne. „Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými,“ do­dal.

Na Srholca spomína aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár. „Anton Srholec bol človekom, ktorý nikdy neodbočil od svojich zásad, neoblomne veril v Boha a v silu dobra. Česť jeho pamiatke,“ napísal na svojom profile na sociálnej sieti. „Miesto, ktoré zostalo po Antonovi Srholcovi, nenahradí nikto. Odišiel veľký človek, česť jeho pamiatke,“ uviedla na sociálnej sieti Lucia Žitňanská, podpredsedníčka Mostu-Híd.

Prečítajte si tiež: Anton Srholec – Človek ktorý nikdy neopustil svoje zásady

Podľa SDKÚ-DS tvoril Anton Srholec lepšiu spoločnosť. „SDKÚ-DS s veľkým zármutkom prijíma úmrtie otca Antona Srholca. Muža, ktorý svojím životom nepretržite dokazoval, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu krajšej spoločnosti,“ píše strana vo svojom vyhlásení.

„Anton Srholec sa s nami žiaľ rozlúčil. Som rád, že sme ho ocenili cenou Samuela Zocha. Keď som mu ju odovzdával, ani mi nenapadlo, že sa s ním dnes budeme lúčiť. Česť jeho pamiatke,“ napísal na sociálnej sieti župan Bratislavského kraja Pavol Frešo.

„Práve pre jeho kázne som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak. Česť veľkej pamiatke Antona Srholca,“ zaspomínal na Srholca aj šéf #Siete Radoslav Procházka.

„Bol to človek, ktorý veľmi, veľmi miloval ľudí. Bolo na ňom cítiť, že má rád ľudí, že sa s nimi stretne a dokáže im dať všetko,“ uviedol predseda občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia František Neupauer. Ako veľmi silnú u Srholca vnímal bezhraničnú lásku voči ľuďom a taktiež vernosť katolíckej cirkvi, viere a rehoľnému povolaniu napriek príkoriam.

„Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším,“ dodala smutne hlava štátu. Rehoľa Saleziánov don Bosca informovala, že Srholec zomrel po 68 rokoch rehoľného života, z ktorých 45 bol kňazom.

Zdroj: TASR / Dnes24

Prečítajte si tiež: Veľmi smutná správa – vo veku 86 rokov zomrel šľachetný človek s veľkým srdcom Anton Srholec

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM