Rôzne

Počas Silvestra sa v Bratislave aj napriek zákazu pyrotechniky veselo strieľalo

Nariadenie o celoročnom zákaze používania petárd a ohňostrojov zlyhalo. Počas osláv Nového roka neodradila Bratislavčanov ani hrozba pokuty.

Ilustračný obrázok k článku Počas Silvestra sa v Bratislave aj napriek zákazu pyrotechniky veselo strieľalo
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto čakala počas Silvestra najväčšia skúška. Mestskí poslanci totiž odsúhlasili nariadenie, ktoré zakazuje celoročné používanie zábavnej pyrotechniky na území Bratislavy. Ukázalo sa však, že nariadenie je bezvýznamné.

Stovky sťažností

Dodržiavanie nariadenia mala na starosti mestská polícia. Mnohí však aj napriek zákazu a hrozbe pokuty toto nariadenie ignorovali a veselo si púšťali petardy či ohňostroje. Na hluk počas silvestrovskej noci sa sťažovali stovky občanov.

„Mestská polícia v Bratislave prijala dokopy 277 telefonátov, z čoho 171 oznamov sa týkalo používania zábavnej pyrotechniky. Najčastejšie telefonovali občania z okresov Bratislava V a IV,“ informoval hovorca mestskej polície Peter Pleva.

Udelili aj pokuty

Nariadenie zlyhalo hlavne preto, že mestská polícia nemá kapacity na to, aby dokázala celé mesto dôkladne kontrolovať. Hoci každý telefonát preverila, nie vždy sa podarilo priestupky zákazu používania pyrotechniky spoľahlivo zistiť. „Od nahlásenia udalosti hliadkam v teréne uplynul istý čas a po príchode na miesto sa na ňom už nikto nenachádzal,“ uviedol Pleva.

Ako informoval hovorca, aj napriek tomu riešili hliadky mestskej polície niekoľko prípadov používania zábavnej pyrotechniky maloletými osobami, prípadne v Starom Meste dospelými osobami aj v blokovom konaní.

Po silvestrovských oslavách sa teda potvrdili slová tých, ktorí pochybovali o zmysle tohto nariadenia. Keďže ani polícia nie je schopná plnohodnotne kontrolovať a trestať ľudí, ktorí zákaz porušujú, na to aby sa nariadenie stalo účinné, muselo by mesto najprv zakázať predaj pyrotechniky.

Ilustračný obrázok

Silvester v Bratislave 2016
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM