Nina Táborská Rôzne

Penta predstavila detaily polyfunkčného komplexu Čulenova: Mrakodrapy s 31 nadzemnými podlažiami a viac ako 800 bytmi

Developerská skupina Penta Investments predstavila konečnú podobu projektu Čulenova, ktorý premení bývalú industriálnu zónu medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Súčasťou polyfunkčného komplexu bude veľký mestský park, ktorého dominantou bude zrekonšturovaná Jurkovičova tepláreň.

Ilustračný obrázok k článku Penta predstavila detaily polyfunkčného komplexu Čulenova: Mrakodrapy s 31 nadzemnými podlažiami a viac ako 800 bytmi
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci developerského projektu sa dôraz kladie na riešenie zelených plôch a vytvorenie nového mestského parku. Návrh riešenia tohto verejného priestranstva, ktoré bude súčasťou projektu Čulenova, pripravil víťazný ateliér medzinárodnej architektonickej súťaže Zaha Hadid Architects.

Rozloha rekreačných verejných priestorov pri projekte Čulenova bude viac ako 35-tisíc m2, čím sa veľkosťou zaradí k takým bratislavským parkom ako je Medická či Grassalkovičova záhrada.

„Nový bratislavský park bude skutočne výnimočným. Bude tvorený mikro-záhradami v kombinácii s veľkými zelenými plochami ľahko prístupnými pre okoloidúcich. Jedinečná záhrada je založená na princípe scénickej krajiny, bohatom zážitku návštevníka a uvoľnenia priestoru. V rovinatej časti Bratislavy vznikne vlnitá krajina, ktorá sa stane verejným priestorom na mestskú rekreáciu,“ povedal Miroslav Hrušovský, Senior Development manažér v Penta Investments.

Na riešení parku sa podieľal aj slovenský architekt Ing. arch. Igor Marko, ktorý žije v Londýne a venuje sa urbanistickým riešeniam verejných priestranstiev v rámci aktivizácie mestských území a transformácie mesta. „Funkcia parkov a verejnej zelene v meste je veľmi dôležitá a musí reagovať na reálne potreby mesta, pretože nielen budovy, ale aj všetko medzi nimi robí mesto mestom z funkčného aj logistického hľadiska,“ povedal Igor Marko.

Dominantou parku bude Jurkovičova tepláreň, ktorá prejde kompletnou rekonštrukciou a bude poctou jednému z velikánov slovenskej architektúry Dušanovi Jurkovičovi. „Známa pamiatka bude pôsobiť ako katalyzátor pre aktívne využitie verejného priestoru,“ dodal Miroslav Hrušovský.

Zvláštnosťou parku má byť biologická rozmanitosť flóry a orientácia na zdravie. Bude obsahovať napríklad dve bežecké trate, športové plochy, detské ihriská, priestory pre venčenie psov, ktoré budú voľne prístupné pre verejnosť.

Prvú etapu projektu budú tvoriť tri rezidenčné veže, ktoré budú mať 31 nadzemných podlaží a na bratislavský realitný trh prinesú viac ako 800 bytov.

Výstavba aj predaj rezidenčných veží sa začne po získaní potrebných povolení. Aktuálne je začiatok predaja a výstavby plánovaný na prvý polrok 2016, dokončenie prvej etapy sa očakáva v priebehu roka 2019. Podľa Hrušovského nepôjde o exkluzívne ani veľmi drahé byte. O cene za meter štvorcový sa však ešte rozhoduje.

Pozrite si tiež: OBRAZOM: Megalomanské stavby pomaly rastú

Foto: Penta Investments.

Projekt Čulenova
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM