Tomáš Stupavský Kultúra

Patríte k fanúšikom európskeho filmu? V Bratislave si potom prídete na svoje

V Bratislave sa za posledné roky otvorilo niekoľko kín a veľkých multiplexov. Väčšina z nich divákom ponúka hlavne komerčné tituly spoza „veľkej mláky“. No vedeli ste o tom, že v našom meste sa nachádza kino, ktoré sa ako jediné venuje výhradne európskej kinematografii?

Ilustračný obrázok k článku Patríte k fanúšikom európskeho filmu? V Bratislave si potom prídete na svoje
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Masové publikum po celom svete a Slovensko nie je výnimkou, je navyknuté prijímať novinky a trendy z amerického trhu. Prejavuje sa to vo viacerých spoločenských odvetviach a výnimkou nie je ani kultúra.

Náš kinodistribučný trh je zaplavovaný americkým „mainstreamom“, z čoho pramení nespočetne veľa premietnutých filmov v slovenských kinách. No v Bratislave sa nachádza aj kinosála, kde sa americkým filmom cielene vyhýbajú. Jasnou jednotkou sa tu stala európska kinematografia.

Špecializované projekcie

Prvé slovenské kino zamerané výhradne na európsku produkciu nesie názov Kino Film Europe. Sídli v priestoroch Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici a hlavná sála má kapacitu 99 miest.

V auguste tohto roku už oslávi svoje druhé narodeniny a za tento čas si dokázalo nájsť v konkurencii etablovaných bratislavských kín a filmových klubov svojich stálych divákov, ktorí ho pravidelne navštevujú.

Od augusta 2014 do dnešného dňa sa v Kine Film Europe odohralo takmer 800 filmových predstavení. No kino má v repertoári aj priestor pre špecializované projekcie určené pre deti, študentov a seniorov.

„Premietanie pre seniorov sa koná každú stredu o 11:00 za zvýhodnené vstupné jedno euro,“ prezradila pre Bratislava24.sk hovorkyňa Kina Film Europe Dagmar Krepopová. Od svojho vzniku už kino pripravilo cca 80 špecializovaných projekcií pre seniorov.

„Jedinečný projekt Kina Film Europe by nemohol vzniknúť bez spolupráce spoločnosti Film Europe Media Company s mimovládnou organizáciou Via Cultura, ktorá spolu s mestskou časťou Staré Mesto spravuje Pisztoryho palác. Kino sídli v historických priestoroch Pisztoryho paláca a je to v pravom slova zmysle „retro kino“ jedinečným prostredím, ale vybavené modernou technikou. Kino má svoju výnimočnú atmosféru nielen svojím historickým a komorným prostredím, ale aj ľuďmi, ktorí sa na našich podujatiach a projekciách stretávajú,“ povedal o bratislavskom európskom kine Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

„Najväčšou zbraňou“ filmové prehliadky

Produkcia Kina Film Europe nepozostáva iba z klasického premietania filmov, ale v jeho priestoroch sa organizujú aj slávnostné filmové predpremiéry, diskusie, odborné konferencie.

Čo je však skutočným balzamom na dušu pre fanúšika európskeho filmu sú špecializované prehliadky.. V marci 2015 sa v Kine Film Europe konal 2. ročník divácky mimoriadne úspešnej prehliadky francúzskej kinematografie – Týždeň francúzskeho filmu Crème de la crème. Diváci si vychutnali to najlepšie z francúzskeho fil­mu.

Od októbra 2014 do marca 2015 sa o priazeň publika úspešne uchádzal aj projekt, ktorý vznikol v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku – Film Café Európa – kombinácia filmových projekcií a diskusií na „európske témy“. V januári 2015 mal dobrý ohlas u divákov aj prvý ročník festivalu severských filmov s názvom Scandi.

„Na október tohto roku máme naplánovaný druhý ročník prehliadky s názvom Be2Can, kde sa tak ako minulý rok objavia najlepšie filmy z festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes“ ,informovala Krepopová.

Boom európskeho filmu

Ako tvrdia zástupcovia Kina Film Europe, fenomén európskeho filmu ešte nebol na takej úrovni ako je teraz. „V poslednom období cítime, že nastal skutočný „comeback“ európskej kinematografie. Dopomáha k tomu určite aj organizovanie rôznych podujatí, prehliadok alebo festivalov. Prejavuje sa to aj v návštevnosti, ktorá sa neustále zvyšuje.

Napríklad minuloročná prehliadka francúzskeho filmu Créme de la créme mal na celom Slovensku okolo 3300 návštevníkov, no tento rok už mal vyše 6600,“ uviedla Krepopová.

Dlhodobým cieľom Kina Film Europe je naďalej prinášať len to najlepšie z európskej kinematografie.

Prečítajte si tiež: Créme de la créme – Týždeň francúzskeho filmu štartuje už dnes. Prinesie 111 zaujímavých projekcií

Kino Film Europe
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM