Samospráva

Parkovanie v Petržalke po novom: Za týždeň vyplnilo registračný formulár 6500 ľudí

Mestská časť v tejto súvislosti zriadila aj špeciálne telefónne číslo, zároveň sú počas pracovného času vo vestibule Technopolu, kde sídli aj miestny úrad.

Ilustračný obrázok k článku Parkovanie v Petržalke po novom: Za týždeň vyplnilo registračný formulár 6500 ľudí
13
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Za prvý týždeň od spustenia elektronickej registrácie do pilotného parkovacieho systému v Petržalke vyplnilo registračný formulár približne 6500 obyvateľov. Z týchto žiadostí bolo doteraz priamo potvrdených viac ako 4220. Títo žiadatelia tak budú môcť od 1. novembra, teda od spustenia systému, parkovať kdekoľvek v rámci mestskej časti bez problémov.

Aj neúspešné registrácie

„Väčšina bola zaregistrovaná úspešne. Ďalší ešte musia priniesť potrebné potvrdenie o vzťahu k autu, pri niektorých išlo o chybu pri vyplňovaní registračného formulára. Niektoré údaje ešte preverujeme,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Mestská časť však eviduje aj žiadateľov, ktorým musí poslať oznámenie o neúspešnej registrácii. Najčastejšími dôvodmi zamietnutia sú napríklad nepoužívanie diakritiky, preklepy či nesprávne vyplnené kolónky. Stali sa tiež prípady, keď zadaná ulica nesedela s údajmi k danému rodnému číslu alebo zadané rodné číslo nebolo totožné so žiadnym rodným číslom obyvateľa s trvalým pobytom v Petržalke.

Vyťažené telefónne číslo

Mestská časť v tejto súvislosti zriadila aj špeciálne telefónne číslo, zároveň sú počas pracovného času vo vestibule Technopolu, kde sídli aj miestny úrad, obyvateľom k dispozícii traja zamestnanci. Tí občanom odpovedajú na otázky a pomáhajú s vypĺňaním registračného formulára.

„Najčastejšie potrebujú pomôcť s vyplnením registračného formulára, ale pýtajú sa aj na špecifické prípady. Na telefónne číslo volajú ľudia takmer nepretržite,“ poznamenala Halašková.

Pribúdajú trvalé pobyty

Petržalčania sa budú môcť do systému prihlásiť aj osobne, a to od 15. októbra. Od rovnakého dátumu zároveň mestská časť umožní Nepetržalčanom, ktorí budú chcieť využívať výhody systému, prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt.

Takáto možnosť je ponúkaná osobe, ktorej vlastník bytu, v ktorom býva, nechce umožniť prihlásiť si v tomto byte trvalý pobyt. V takomto prípade bude mať administratívny trvalý pobyt v byte, ktorý patrí Petržalke. „Mnoho ľudí sa pýta aj na prehlásenie si trvalého pobytu, ktoré môžu uskutočniť kedykoľvek na našej matrike,“ doplnila Halašková.

Pravidlá parkovania

V prvej etape vyznačuje mestská časť dočasné parkovacie miesta na parkoviskách po novom už modrou farbou. O harmonograme ich vyznačovania informuje pravidelne na webovej stránke. Dôvodom je, aby obyvatelia vedeli, k akému dátumu bolo dobré na tom-ktorom parkovisku neparkovať, aby sa mohlo vyčistiť a vyznačiť. Vyznačovanie pokračuje podľa hovorkyne vzhľadom na priaznivé počasie „veľkou rýchlosťou“.

„Ak pôjde všetko týmto tempom ďalej, k 1. novembru bude vyznačená nielen časť Dvory, ale už aj viaceré parkoviská z častí Lúky a Háje,“ poznamenala. V ďalších etapách sa pridajú aj kolmé parkovacie miesta a miesta na parkovanie pri cestách.

Najväčšia bratislavská mestská časť využíva možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Petržalčania by mali môcť zaparkovať bezplatne 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Obyvatelia bez trvalého pobytu v Petržalke budú môcť bezplatne parkovať len počas dňa, teda medzi 8:00 a 18:00 hod., a počas víkendov. V noci bude pre nich parkovanie spoplatnené sumou jedno euro za každú začatú sa hodinu, respektíve budú musieť parkovať mimo vyhradených parkovacích miest.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Parkovanie v Petržalke po novom
13
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM