Aktualizované Správy

Petržalka spustí registráciu do pilotného parkovacieho systému: Ako a kde sa prihlásiť?

Petržalčania sa budú môcť do pilotného parkovacieho systému zaregistrovať elektronicky od 1. októbra.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka spustí registráciu do pilotného parkovacieho systému: Ako a kde sa prihlásiť?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa budú môcť od 1. októbra registrovať do pilotného parkovacieho systému. Ten začne v mestskej časti platiť od novembra.

Administratívny trvalý pobyt

Nepetržalčania, ktorí budú chcieť využívať výhody systému, sa môžu prehlásiť na trvalý pobyt na petržalskej matrike, zároveň im od 15. októbra umožní mestská časť prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt (TP).

Petržalčania sa budú môcť do pilotného parkovacieho systému zaregistrovať elektronicky od 1. októbra alebo osobne od 15. októbra.

Na webovej stránke mestská časť informuje o tom, aké údaje bude treba zadať do registračného formulára. Takto zaregistrovaní vodiči budú môcť v prvej fáze parkovať prednostne na všetkých parkoviskách v Petržalke 24 hodín denne a sedem dní v týždni.

V prípade, že má obyvateľ trvalý pobyt v mestskej časti, ale aktuálna ŠPZ auta nie je bratislavská, netreba ju pre zaregistrovanie zmeniť.

Zaregistrujte sa

Petržalčania sa môžu zaregistrovať na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Od 15. októbra sa budú môcť zaregistrovať aj osobne na miestnom úrade. Mestská časť zároveň zriadila špeciálne informačné telefónne číslo + 421 911 796 797.

„Na telefónnom čísle sa budú môcť obyvatelia informovať viac o registrácii do parkovacieho systému. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme,“ priblížila Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Na webovej stránke zároveň samospráva odpovedá aj na najčastejšie kladené otázky.

Výhody systému

Nepretržalčania, ktorí budú mať záujem využívať výhody pilotného parkovacieho systému, budú mať dve možnosti. Na miestnej matrike v Petržalke si môžu prehlásiť trvalý pobyt do mestskej časti, alebo sa budú môcť prihlásiť na tzv. administratívny trvalý pobyt.

Takúto možnosť dáva mestská časť osobe, ktorej vlastník bytu, v ktorom býva, nechce umožniť prihlásiť si v tomto byte trvalý pobyt. V takomto prípade bude mať administratívny TP v byte, ktorý patrí Petržalke.

„Mestská časť umožní od 15. 10. každému záujemcovi prihlásiť sa na tzv. administratívny trvalý pobyt, čo znamená, že môže zostať bývať tam, kde doteraz, a trvalý pobyt bude mať na adrese určenej mestskou časťou. Jedinou podmienkou bude presmerovanie si pošty na adresu, kde takýto záujemca reálne býva,“ vysvetľuje samospráva. Registrácia na takýto pobyt bude možná na petržalskom miestnom úrade.

Najväčšia bratislavská mestská časť využíva možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Petržalčania by mali vedieť zaparkovať bezplatne 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Obyvatelia bez trvalého pobytu v Petržalke budú môcť bezplatne parkovať len počas dňa, teda medzi 8.00 a 18.00 h a počas víkendov.

V noci bude pre nich parkovanie spoplatnené sumou jedno euro za každú začatú hodinu, resp. budú musieť parkovať mimo vyhradených parkovacích miest.

Samospráva začne pilotný parkovací systém začať zavádzať najprv v lokalite Dvory, postupne bude nabiehať na celom území mestskej časti. V prvej etape budú vyznačené dočasné parkovacie miesta na parkoviskách po novom už modrou farbou. V ďalších etapách sa pridajú aj kolmé parkovacie miesta a miesta na parkovanie pri cestách.

Nové parkovisko na Röntgenovej ulici / Parkovanie v Petržalke
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM