Nina Táborská Samospráva

Parkovacia politika na dosah: Podľa primátora bude v parkovaní konečne poriadok

Mestská časť Petržalka sa pridala k ďalším mestským častiam, ktoré chcú prijať jednotné pravidlá v rámci celomestskej parkovacej politiky.

Ilustračný obrázok k článku Parkovacia politika na dosah: Podľa primátora bude v parkovaní konečne poriadok
Zdroj: Dnes24.sk

Miestne zastupiteľstvo v Petržalke na včerajšom zasadnutí jednomyseľne podporilo návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) hlavného mesta k jednotnej parkovacej politike.

„Musíme v parkovaní spraviť konečne poriadok. Verím, že sme na dobrej ceste. Výsledky hlasovania v Petržalke tomu nasvedčujú,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Chcem sa poďakovať všetkým poslancom mestských častí, ktorí naše VZN podporili. Prijatie parkovacej politiky je jeden z najdôležitejších krokov, ktorý musíme čo najskôr urobiť. Už od začiatku hovorím, že na to, aby v Bratislave mohlo parkovanie fungovať naozaj systémovo, je potrebné, aby sa na začiatku k systému pripojili minimálne štyri veľké mestské časti – Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov a Petržalka,“ vysvetlil primátor Nesrovnal.

Podľa neho je tak preto veľmi dôležitým signálom, že miestni poslanci v Starom Meste, Novom Meste a Petržalke návrh mesta podporili a v Ružinove miestni poslanci zase odmietli starostove nesúhlasné stanovisko, čím de facto vyjadrili s návrhom mesta súhlas.

Čítajte tiež: Petržalka sa pridala k mestskému návrhu jednotnej parkovacej politiky. Koľko nás bude stáť rezidentská karta?

Vedenie hlavného mesta v spolupráci so starostami mestských častí už od minulého roku pripravuje systémové riešenie v parkovaní na území Bratislavy, ktorého cieľom je regulovať parkovanie v meste, zaviesť poriadok vo verejnom priestore a zároveň zvýhodniť pri parkovaní Bratislavčanov.

„Podmienky parkovania v navrhovanej úprave zvýhodňujú Bratislavčanov – teda rezidentov, pretože vydanie parkovacej karty bude viazané na trvalý pobyt v danej mestskej časti, resp. v Bratislave. Parkovacie miesta sa tak uvoľnia a budú môcť na nich zaparkovať práve Bratislavčania. V súčasnosti, keď v meste neplatí žiadne regulované parkovanie, doplácajú na to práve obyvatelia nášho mesta – každý parkuje kde chce a ako chce,“ vysvetlil primátor.

Návrh úpravy Štatútu hl. mesta SR Bratislavy a zároveň návrh VZN je momentálne v štádiu pripomienkovania mestských častí. Pripomienky mestských častí sa budú následne po doručení všetkých stanovísk od mestských častí vyhodnocovať a upravené riešenie budú pripomienkovať komisie mestského zastupiteľstva, občania, Mestská rada Bratislavy a mestskí poslanci.

Čítajte tiež: Nová parkovacia politika? Parkuj doma, zaberáš miesto Bratislavčanom! Posledná výzva!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM