Tomáš Stupavský Rôzne

Pamiatku obetí teroristického útoku si uctila aj Francúzska škola v Bratislave

Podobne ako v celom Francúzsku si minútou ticha dnes na poludnie uctili pamiatku obetí stredajšieho (7. 1.) teroristického útoku v Paríži aj žiaci a pedagógovia Francúzskej školy v Bratislave. Ako informoval riaditeľ školy Yves Caffé, zástava Francúzskej republiky je na škole spustená na pol žrde.

Ilustračný obrázok k článku Pamiatku obetí teroristického útoku si uctila aj Francúzska škola v Bratislave
Zdroj: TASR

„To, čo sa odohrala v Paríži, aj nás mimoriadne zasiahlo,“ uviedol Caffé. Dodal, že žiaci mohli dnes so svojimi profesormi diskutovať o súvislostiach, ktoré so sebou priniesol brutálny teroristický útok a zavraždenie členov redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Dnešok je vo Francúzsku dňom štátneho smútku. Presne na poludnie si obyvatelia krajiny pamiatku obetí útoku uctili minútou ticha. Na minútu sa zastavila aj mestská a prímestská doprava v Paríži, informovala dnes spoločnosť RATP, ktorá ju prevádzkuje. V svätyni, v známom pútnickom mieste Lurdy, sa na pamiatku obetí rozozvučal zvon.

Niekoľko desiatok ľudí sa už v stredu večer zišlo pred budovou Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave, kde na pamiatku obetí zapálili sviečky.

V súvislosti s vyšetrovaním útoku zverejnil denník Le Parisien informácie, že dvaja maskovaní muži, ktorých popis zodpovedá predpokladaným páchateľom, sú na úteku z Paríža smerom na sever. Denník na základe vlastných informácií uviedol, že muži unikajú bielym autom značky Renault Clio.

Podľa agentúry DPA zamaskovaných ozbrojencov pri obci Villers-Cotteret spoznal majiteľ miestnej čerpacej stanice. Dodal, že sú vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov a zrejme aj ručnými protitankovými granátometmi. Podľa denníka podozriví na čerpacej stanici ukradli pohonné hmoty a jedlo.

Zo spáchania teroristického činu, pri ktorom bolo 12 ľudí usmrtených a 11 zranených, sú podozriví Said a Chérif Kouachiovci (34– a 32-ročný). Tretí podozrivý Mourad Hamyd sa sám prihlásil na polícii a je v policajnej väzbe.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM