Rôzne Správy

Ožije Námestie slobody aj veľkolepá fontána Družba? Mesto sa chystá priestor obnoviť

Námestie, ktoré Bratislavčania v predrevolučných rokoch poznali ako Gottwaldovo, je priestor, ktorému architektonicky nie je čo vytknúť. Posledných 25 rokov mu však nik nevenoval pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Ožije Námestie slobody aj veľkolepá fontána Družba? Mesto sa chystá priestor obnoviť
9
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Námestie slobody je v katastrofálnom stave už desaťročia. Výsledkom najnovšej iniciatívy Mesta Bratislavy a Starého Mesta by malo byť vzkriesenie zelene v parku, opravné chodníky a fungujúca fontána. Dobrou správou je, že sa prihlásil aj investor, ktorý je ochotný s revitalizáciou námestia pomôcť finančne, technologicky aj logisticky. Mesto má teda na stole plán revitalizácie tohto verejného priestranstva.

Revitalizácia v dvoch etapách

Revitalizácia Námestia slobody bude mať dve etapy, prvá sa začne už v najbližších dňoch. „Orežú sa dreviny, upravíme zeleň, očistia sa betónové plochy od graffiti, natrú sa lampy, lavičky, vymeníme staré smetné koše za nové, opravíme chodníky. Čo sa týka fontány, zabezpečíme vyčistenie graffiti na nej, vyčistenie rigolov a očistí sa od špiny,“ predstavil primátor Ivo Nesrovnal plány na obnovu veľkolepého verejného priestoru.

Druhá etapa bude verejná súťaž na ideový urbanistický návrh Námestia slobody, ktorá bude otvorená nielen skúseným architektom, ale aj študentom architektúry. Súťaž by mala poskytnúť stručný a jasný ideový koncept celého námestia s cieľom aktívneho a trvalého oživenia priestoru vrátane fontány, nástupného schodiska a miesta, kde v minulosti stála socha K. Gottwalda.

Mesto chce osloviť aj úrady, ktoré v okolí námestia sídlia, napríklad Úrad vlády a Ministerstvo dopravy.

Investor, ktorý je ochotný s revitalizáciou námestia pomôcť finančne aj technologicky, je HB Reavis Slovakia. „Ako firma sídlime v Bratislave už 23 rokov. Naše občianske združenie Dobré miesto, založené Nadáciou HB Reavis, sa bude systematicky venovať podpore a realizácii takýchto projektov. Rozhodli sme sa podať pomocnú ruku pánovi primátorovi a magistrátu Hlavného mesta Bratislavy. Naša podpora, čo sa týka Námestia slobody, bude spočívať vo financiách a technickej podpore,“ povedal Jakub Gossányi zo spoločnosti HB Reavis Slovakia.

Koľko peňazí celkovo kompletná revitalizácia zhltne, ešte nie je známe. HB Reavis Slovakia plánuje do projektu v tejto fáze investovať 500-tisíc eur. Hlavné mesto na ňu v rozpočte na tento rok vyčlenilo 120-tisíc eur.

Obnovili stromoradie

Hlavné mesto čiastočne s revitalizáciou už začalo v marci tohto roka, a to obnovou aleje stromoradia pri Úrade vlády SR, kde bolo viac ako 40 stromov v zlom stave a bola nevyhnutná ich obnova. Staré a poškodené stromy nahradilo 53 mladých a vzrastlých jaseňovcov metlinatých, ktoré sú typovo najvhodnejšie do mestského prostredia. Táto obnova bola súčasťou projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

Najväčšia fontána v meste

Súčasná úprava námestia Slobody pochádza od architektov Virgila Droppu, Juraja Hovorku a Juraja Hlavicu z roku 1980 a okolité stavby funkcionalistického štýlu sú tiež dedičstvom éry socializmu.

Fontána je postavená z travertínu, čadičovej dlažby a nerezu. Autormi fontány sú sochári Juraj Hovorka, Tibor Bártfay, Karol Lacko a architekti Virgil Droppa a Juraj Hlavica.

V strede fontány s priemerom 45 metrov je štylizovaný lipový kvet z nehrdzavejúcej ocele ťažký 12 ton. Nádrž sa skladá z kruhových výsekov, ktoré sú kaskádovite nad sebou. Fontánu plnilo 2-tisíc metrov kubických vody. Plastika lipového kvetu v hornej časti vytvára päťcípu hviezdu.

Napriek veľkoleposti diela museli v roku 2007 fontánu pre jej viaceré poruchy odstaviť.

Ústredným námetom diela je myšlienka priateľstva a mierového spolužitia národov. Rozkvitnutá lipa s majestátnou korunou sa stala miestom pre mnohé vzájomné mierové dohody medzi rozhnevanými rodmi. Lipovému drevu sa pripisovala magická moc pred nadprirodzenými bytosťami, lipa navracala chorým silu v podobe liečivých čajov, ktoré pripravovali s určitými rituálmi kmeňoví čarodeji.

Fontána Družba
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM