Kultúra

Open air festivaly v Bratislave štartujú! Sezónu otvorí Bratislavský majáles

Mestský multižánrový festival Bratislavský majáles sa tento rok uskutoční počas troch dní od 30. apríla do 2. mája. V poradí 8. ročník podujatia, ponúkne niekoľko živých koncertov a celý rad sprievodných podujatí. Konať sa bude v tradičnom priestore Tyršovho nábrežia.

Ilustračný obrázok k článku Open air festivaly v Bratislave štartujú! Sezónu otvorí Bratislavský majáles
Zdroj: TASR

Koncertný program majálesu otvoria vo štvrtok 30. apríla krátko po 17.00 h vystúpenia nových kapiel. Večer bude patriť dvom legendám bratislavskej punkovej scény – skupinám Karpina a Slobodná Európa. V piatok 1. mája od 15.00 h zahrajú predstavitelia slovenskej alternatívnej rockovej scény, ktorých doplní katalánska formácia La Troba Kung Fu.

„Barcelončania patria medzi popredných reprezentantov hudobného štýlu ‚katalánska rumba‘ a zahrali si okrem iného aj na festivale Sziget,“ informoval Milan Vajda z občianskeho združenia Bratislavský majáles.

„Kapely Bad Karma Boy a Chiki liki tu-a sa na majálese predstavia po prvý raz, zatiaľ čo Medial Banana a Billy Barman už možno nazvať stálicami a miláčikmi festivalového publika.“

Prečítajte si tiež: Hity legendárnej kapely Faith No More zaznejú v Bratislave už v júni!

Hlavný sobotný program odštartuje krátko po 15.00 h piešťanské folkové združenie Slniečko, na ktoré nadviaže kapela Vidiek s Jankom Kuricom. Na majáles zavíta so svojou skupinou Bacily aj Václav Neckář, jedna z najvýraznejších speváckych osobností českej hudobnej scény posledných 50 rokov.

„Do Bratislavy sa vráti presne po roku, keď vlani jeho vystúpenie prekazil hustý dážď a následný silný nárazový vietor,“ pripomenul Milan Vajda. O koncertné finále festivalu sa postarajú kapely Polemic a Hex.

Súčasťou majálesu budú opäť viaceré sprievodné akcie. Medzi nimi kreatívny trh Májový džem, akcia mladých bratislavských dobrovoľníkov „Neleň pre zeleň“, cyklojazda určená všetkým hobby cyklistom „Župná dvadsiatka“, ukážky netradičných športov či bezplatná lodná preprava medzi staromestským a petržalským brehom.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Starým bicyklom vrátia život a naučia to dokonca aj vás! Viete, čo všetko sa varí v Cyklo Kuchyni?

Svoj stan bude mať na podujatí aj Café Európa – ideálny priestor na diskusiu o témach, ktoré sa týkajú jednotlivca, ale majú európsky rozmer. Festival vyvrcholí ohňostrojom odpaľovaným priamo z plavidla uprostred Dunaja a sprevádzaným hudobnou kulisou na motívy Beethovenovej 9. symfónie Óda na radosť.

Bratislavský majáles pripravili v spolupráci s partnermi z verejného, komerčného i neziskového sektora hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Vstup na všetky podujatia je (dobro)voľný. Návštevníci budú môcť festival podporiť priamo na mieste zaslaním SMS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM