Kultúra

Odštartoval Festival slobody. Slávnostne ho otvorili v kine Lumiére

Šiesty ročník Festivalu slobody dnes v kine Lumiére otvorili projekciou filmu Učiteľka.

Ilustračný obrázok k článku Odštartoval Festival slobody. Slávnostne ho otvorili v kine Lumiére
4
Galéria
Zdroj: TASR

Šiesty ročník Festivalu slobody dnes v kine Lumiére otvorili projekciou filmu Učiteľka. Slávnostným večerom sprevádzal hostí humorista Milan Markovič, ktorý okrem iného pripomenul, že by sme nemali zabúdať na našu nedávnu históriu, ak si ju nechceme zopakovať.

„Sloboda je veľký dar, ktorý si začneme uvedomovať až vtedy, keď o tú slobodu prídeme,“ podčiarkol predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. Na otvorení festivalu, ktorý si pripomína obete bývalého režimu – 71-tisíc politických väzňov na Slovensku, nechýbal ani jeden z tribúnov Novembra 1989 Ján Budaj.

Festival v stredu, 9. novembra, pokračuje zaujímavou Medzinárodnou filmovou prehliadkou. Dopoludňajší blok je vyhradený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí sa len z úst svojich rodičov a učiteľov dozvedajú, aké bolo žiť za stenou totality a čo spôsobili hrôzy vojny.

Študentská roadmovie

Popoludní v kine Lumiére si však už môžu zaspomínať aj starší, ktorí časy neslobody zažili na vlastnej koži. Sprievodcom minulosťou bude aj poľsko-slovenský dokument SOUND IN THE SILENCE.

Spoznáte študentov, ktorý navštívia koncentračný tábor, stretnú sa s historikmi, umelcami, budú viesť diskusie a nakoniec spolu vytvoria dielo, ktoré reflektuje ich doterajšie skúsenosti a postoje.

Dve strany jednej mince

Dlhší dokument V LÚČOCH SLNKA rozpráva o severokórejskej dievčina Zin-mi, ktorá sa pripravuje na oslavy výročia najvyššieho vodcu Kim Čong-ila. Uznávaný ruský dokumentarista Vitalij Mansky dostáva povolenie sledovať celú jej rodinu. Dokumentaristom sa podarilo nechať bežať kameru aj vo chvíľach, ktoré im severokórejskí „režiséri“ nepovolili. Zdanlivo šťastný život v potemkinovskej dedinke tak naberá celkom iný rozmer.

Oscarom ovenčený Saulov syn

Zlatým klincom stredajšieho filmového večera bude SAULOV SYN. Minuloročným Oscarom ocenený maďarský film mení spôsob zobrazenia holocaustu a upiera divákovi bezpečný odstup od témy. Odohráva sa v Osvienčime v roku 1944. Buďte pripravení na to, že vás naozaj hlboko zasiahne.

Maďarské spomínanie

Prednášku, dokumentárny film aj diskusiu na tému Maďarsko – vyrovnávanie sa s totalitnou minulosťou si môžete tiež zajtra, 9. novembra, vypočuť a pozrieť v Maďarskom inštitúte. Súčasťou akcie na pôde inštitútu bude filmový dokument Zločin a beztrestnosť.

Vstup na takmer všetky akcie Festivalu slobody je voľný. Podrobnejšie informácie sledujte na stránkach Bratislava24.sk.

Festival slobody program
14
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM