Rôzne Správy

Odozva na hlasovanie o hazarde. Trestné oznámenie pre údajné uplácanie mestských poslancov

Počas celého dňa konania zastupiteľstva sa vraj šuškalo o tom, že poslanci, ktorí nepodporia toto všeobecne záväzné nariadenie, mali dostať úplatok.

Ilustračný obrázok k článku Odozva na hlasovanie o hazarde. Trestné oznámenie pre údajné uplácanie mestských poslancov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Kresťanskodemo­kratická mládež Slovenska (KDMS) podala dnes na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie pre údajné podplácanie bratislavských mestských poslancov pri minulotýždňovom hlasovaní o absolútnom zákaze umiestnenia herní v Bratislave.

Dostali 50-tisíc eur?

„Počas celého dňa konania zastupiteľstva sa šuškalo o tom, že poslanci, ktorí nepodporia toto všeobecne záväzné nariadenie (VZN), mali dostať nejaký úplatok. Hovorilo sa najprv o 20-tisíc, potom o 50-tisíc eur za jedného poslanca,“ povedal podpredseda KDMS pre regionálne vzťahy Miroslav Dragun.

Odvoláva sa pritom na komentár bratislavského mestského poslanca Jána Hrčku na Aktuality.sk. Podľa neho sa objavili informácie, že cena poslaneckého hlasu za nepodporenie VZN sa údajne pohybovala okolo 50-tisíc eur. Takéto tvrdenia sa podľa Draguna šíria v médiách i na sociálnych sieťach.

„Rozhodli sme sa toto trestné oznámenie podať pre podozrenie zo spáchania trestného činu podplácania, prijímania úplatku, ale aj možného trestného činu ohovárania a neoznámenia trestného činu,“ priblížil podpredseda KDMS.

Plošný zákaz alebo nič

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal minulý týždeň na otázku, či boli nejaké poslanecké hlasy kúpené, odpovedal, že sa treba opýtať samotných poslancov. „Počuli ste tie argumentácie, počuli ste, kto a ako hovoril. Každý si bude môcť urobiť svoj názor o tom, kto koho zastupoval,“ skonštatoval.

Poslanci, ktorí za absolútny zákaz umiestnenia herní v Bratislave nehlasovali alebo sa zdržali, tvrdia, že celý proces prijímania VZN potopil primátor, a to tým, že poslancom znemožnil hlasovanie o regulácii hazardu a postavil ich pred rozhodnutie – plošný zákaz alebo nič.

Sú presvedčení, že „správnym postupom je najprv prijať reguláciu a k najstriktnejším, nezmeniteľným zákazom, ktoré vyvolávajú pre mesto mnohé riziká, pristúpiť až úplne nakoniec, keď sa ostatné riešenia neosvedčia.“ Primátor argumentuje tým, že všetko bolo v súlade s rokovacím poriadkom a na predloženie VZN o absolútnom zákaze ho zaväzovala petícia a tiež uznesenie mestského zastupiteľstva z januára tohto roka.

Mesto navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách.

Zákaz však minulý týždeň mestským zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali. Herne sa tak môžu naďalej nachádzať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu. Primátor Nesrovnal chce, aby o VZN mestskí poslanci opätovne rokovali a hlasovali.

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM