Maros Palesch Rôzne

Odborári vyjdú dnes do ulíc Bratislavy

Celoslovenské protestné zhromaždenie odborárov proti úsporným balíčkom vlády SR sa uskutoční dnes, 12. októbra v Bratislave. Odborári sa zhromaždia na Námestí SNP o 16.00 h a odtiaľ sa vydajú na protestný pochod pred budovu Národnej rady SR.

Odborári protestným pochodom chcú dať najavo vláde a poslancom parlamentu, že nesúhlasia s úspornými opatreniami, ktoré by podľa ich názoru najviac zasiahli zamestnancov a najslabšie sociálne skupiny v spoločnosti. Podľa vyjadrenia prezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Miroslava Gazdíka úsporné opatrenia by znamenali vyššie výdavky pre štvorčlennú rodinu až o 400 eur ročne, čo sa rovná približne jednému mesačnému platu.

Ako dodali viceprezidenti KOZ Vladimír Mojš a Daniela Žuffová, odbory sa dosiaľ neúspešne snažili na úrovni bipartitných rokovaní presvedčiť vládu, aby sa na úsporných opatreniach vo vyššej miere podieľali aj solventnejšie vrstvy obyvateľstva a firmy reprezentujúce slovenský kapitál. Žiadali predovšetkým diferencovanú sadzbu DPH, vyššie daňové zaťaženie výnosov z dividend, zabránenie zvýšeniu spotrebnej dane za uhlie, plyn, či zrušenie 6-percentnej dane za predaj z dvora a sú proti odbúraniu bonusov za takzvanú červenú naftu, ktorú využívajú predovšetkým poľnohospodári. Rovnako nesúhlasia ani s navrhovaným novým valorizačným mechanizmom pre výpočet dôchodkov.

Bratislavské protestné zhromaždenie je tretím na Slovensku. Uskutočnili sa už na regionálnej úrovni v Košiciach a Žiline, ktoré s podporou KOZ organizoval Odborový zväz KOVO. Ako Gazdík dodal, proti úsporným opatreniam sa búria odborári v celej Európskej únii. Ich celoeurópsky protest sa s účasťou KOZ konal 27. septembra priamo v Bruseli.

Od bratislavského protestného zhromaždenia si odborári sľubujú, že vládne návrhy zákonov s úspornými opatreniami prehodnotia pri ich schvaľovaní poslanci v NR SR. Ak by sa tak nestalo, odbory sú pripravené ísť do výraznejších protestných akcií, ako tomu bolo v roku 2003 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, dodal Gazdík.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM