Nina Táborská Rôzne

Obrovská radosť na mestskom zastupiteľstve: Návrh na rozvoj Bratislavského lesoparku bol jednohlasne schválený

Návrh koncepcie na podporu rekreačnej funkcie a rozvoja Bratislavského lesoparku na území v správe Mestských lesov do roku 2025 bol na zasadnutí bratislavského mestského zastupiteľstva jednohlasne schválený. Tvorcovia materiálu ako i tí, čo ho prišli podporiť, neskrývali obrovskú radosť.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská radosť na mestskom zastupiteľstve: Návrh na rozvoj Bratislavského lesoparku bol jednohlasne schválený
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci schválili návrh v skoro pôvodnej podobe. Po dohode iniciátorov s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom bol vypustený bod o zriadení rady Mestských lesov v Bratislave. Všetky ostatné body týkajúce sa ťažby, poľovníctva, vjazdu automobilov,… boli schválené v navrhovanom zne­ní.

„Lesoparku treba dať znovu šancu byť miestom predovšetkým pre občanov. Je to unikát, ktorý nám môžu závidieť iné mestá,“ uviedol námestník primátora Ján Budaj.

V posledných rokoch sa územie stáva čoraz atraktívnejšie pre obyvateľov mesta ako jedna z obľúbených lokalít na krátkodobú rekreáciu v prírode. Problém je však v tom, že príjemnej rodinnej prechádzke, cyklistom či bežcom zabraňujú v ich aktivitách zničené chodníky plné blata a kamióny s drevom, jazdiace pomedzi nich.

Nechceme prales, chceme les

Materiál je výsledkom maratónu rokovaní občianskych združení a iniciatív s predstaviteľmi magistrátu a odborných organizácií.

Žaneta Bohunská z iniciatívy Zachráňme Železnú studienku uviedla, že pri zostavovaní návrhu sa snažili vytvoriť kompromis, ktorý by vyhovoval všetkým zúčastneným stranám.

„My sme vôbec vďační, že sme sa dostali do rokovania. Snažili sme sa vytvoriť návrh tak, aby bol čo najkompromisnejší a bol v záujme čo najširšej skupiny ľudí. Nešlo nám o niejaké extrémne riešenia, ide nám o to, aby sa zmenilo to, čo možno fungovalo posledných 10 rokov. No doba sa mení, menia sa ľudia, chodia tam častejšie a na prostredí im záleží. Preto je dôležité zmeniť na najbližích 10 rokov tento spôsob obhospodarovania, k čomu má slúžiť náš návrh.“

Na osude lesoparku záleží

Projekt prišli na mestské zastupiteľstvo podporiť desiatky ľudí, po jednohlasnom schválení návrhu sa Zrkadlovou sieňou Primaciálneho paláca niesol potlesk všetkých, ktorým osud Bratislavského lesoparku nie je ľahostajný.

Iniciatíva Naše Karpaty sa spojila s ďalšími organizáciami a občianskymi združeniami a spoločne vypracovali komplexný dokument na podporu rekreácie v lesoparku. Pozrite si kompletný materiál:

  • Uložiť mestskej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť zníženia plánovanej ťažby na celom území lesoparku tak, aby maximálny priemerný objem ročnej ťažby bol 5 000 m3
  • Vyhlásiť moratórium na obnovnú úmyselnú ťažbu na území Bratislavského lesného parku s tým, že sa moratórium nebude týkať výchovnej úmyselnej ťažby.
  • Uložiť mestskej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť obnoviť certifikáciu FSC na celom území
  • Uložiť mestskej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť pri vyhotovovaní nového LHP na obdobie 2016 – 2025 zapracovať do neho požiadavky vyplývajúce ztohto uznesenia a pri vyhotovovaní nového LHP aktívne spolupracovať s odbornou a občianskou verejnosťou a mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú problematike rekreácie, oddychu, športu a ochrany prírody na území lesoparku
  • Uložiť mestskej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť priebežne zverejňovať informácie o plánovanej, prebiehajúcej a ukončenej ťažbe, vrátane informácií o spoločne vyznačených ťažbách
  • Uložiť mestskej organizácii Mestské lesy v Bratislave povinnosť vypracovať Výhľadový plán poľovníckeho hospodárenia v termíne do 30.6.2015 a pri jeho vyhotovovaní aktívne spolupracovať s odbornou a občianskou verejnosťou a mimovládnymi organizáciami, ktoré sa venujú problematike rekreácie, oddychu, športu,ochrany prírody a poľovníctva na území Bratislavského lesného parku
  • Požiadať okresný úrad o vyhlásenie pozemkov vBratislavskom lesnom parku vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislavy za nepoľovné plochy podľa zákona č. 274/2009 Z.z, o poľovníctve s minimálnou rozlohou 820 ha. Požiadavky ztohto uznesenia sa zapracujú do Výhľadového plánu poľovníckeho hospodárenia.
  • Aby ako príslušný cestný správny orgán začal konanie podľa § 3 ods. 7 zákona č. 135/1961 Zb. vplatnom znení s cieľom zákazu individuálnej automobilovej dopravy na Ceste mládeže počas celého roka v úseku od parkoviska pri Červenom moste – Partizánskej lúke až po parkovisko pri horárni Krasňany.
  • Zabezpečiť spracovanie územného plánu zóny pre celé územie schválenia vyhlásiť v tomto území stavebnú uzáveru, okrem parciel pre reštauračné zariadenia pred druhým jazerom.
  • Navrhnúť do návrhu rozpočtu mesta na roky 2015–2017 navýšenie rozpočtu pre Mestské lesy vBratislave o sumu 350-tisíc eur ako krytie dôsledkov vyplývajúcich ztohto uznesenia v roku 2015 a v ďalších rokoch vo výške 300-tisíc eur.
  • Predložiť na rokovanie Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy informáciu o plnení tohto uznesenia do 31. 01. 2015 a potom každoročne na prvé zasadnutie mestského zastupiteľstva v danom roku až do roku 2026 vrátane.
Mestské zastupiteľstvo koncepcia lesov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM