Nina Táborská Rôzne

Osud Bratislavského lesoparku je v rukách mestských poslancov. O jeho budúcej podobe sa rozhodne už dnes

Dnes sa sa uskutoční hlasovanie, na ktorom poslanci Mestského zastupiteľstva rozhodnú o budúcej podobe Bratislavského lesoparku. V posledných rokoch sa územie stáva čoraz atraktívnejšie pre Bratislavčanov. Aktivisti požadujú najmä vyhlásenie moratória na obnovnú úmyselnú ťažbu v nasledujúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Osud Bratislavského lesoparku je v rukách mestských poslancov. O jeho budúcej podobe sa rozhodne už dnes
Zdroj: TASR

Projekt občianskej inciatívy „Zachráňme Železnú studienku a Vydricu!“ sa posúva do záverečnej fázy, toto sú požiadavky aktivistov:

  • Vyhlásenie moratória na obnovnú úmyselnú ťažbu v nasledujúcom roku
  • Zníženie ročnej ťažby na 1/3 súčasného stavu na 10 rokov
  • Vyhlásenie min 820 ha z celkových cca 3-tisíc hektárov lesoparku za nepoľovnú plochu
  • Vytvorenie presných pravidiel poľovníctva, obmedzenie vjazdu áut v územiach, kde dochádza k častým stretom s cyklistami a bežcami
  • Vyhlásenie čiastočnej stavebnej uzávery
  • Chrániť oblasť Železnej studienky pred rozmachom developerských projektov

Bratislava24.sk informoval člen iniciatívy Naše Karpaty, za záchranu oddychových území a lesov v okolí Bratislavy, Jakub Mrva.

V posledných rokoch sa územie stáva čoraz atraktívnejšie pre obyvateľov mesta ako jedna z obľúbených lokalít na krátkodobú rekreáciu v prírode. Problém je však v tom, že príjemnej rodinnej prechádzke, cyklistom či bežcom zabraňujú v ich aktivitách zničené chodníky, ktoré sú plné blata a kamióny s drevom, jazdiacich pomedzi nich.

Rozhodovanie Mestského zastupiteľstva nebude ľahké

Okrem tlaku vedenia organizácie Mestských lesov v Bratislave na zotrvanie v súčasnom stave, bude pravdepodobne potrebné prekonať aj odpor poľovníckej loby. Podľa aktivistov si situácia vyžaduje zmenu hospodárenia k posilneniu rekreačnej funkcie.

Iniciatíva Naše Karpaty sa spojila s ďalšími organizáciami a občianskymi združeniami a spoločne vypracovali komplexný dokument na podporu rekreácie v lesoparku. Cieľom je udržať územie pre potreby bežných obyvateľov na šport, oddych a rekreáciu.

Maratón rokovaní

Materiál je teda výsledkom maratónu rokovaní občianskych združení a iniciatív s predstaviteľmi magistrátu a odborných organizácií. Kompromis sa podarilo dosiahnuť vo všetkých bodoch, až na rozšírenie bezzásahových území, ktoré z návrhu vypadli pre obavy z nepriechodnosti prírodnejšieho le­sa.

Iniciatíva získala podporu takmer dvadsiatky bratislavských občianskych združení a sympatie Bratislavčanov. Príspevková organizácia Mestské lesy Bratislava však vyjadrila nesúhlas so spoločným návrhom v bodoch dlhodobého zníženia ťažby, obmedzenia poľovníctva vymedzením nepoľovných plôch v najnavštevo­vanejších miestach lesoparku a so zvýšením obmedzenia vjazdu automobilov.

O budúcnosti sa rozhodne dnes

Materiál na rokovanie zastupiteľstva predkladá primátor Milan Ftáčnik spolu s námestníkom primátora Jánom Budajom, a protikandidátom na primátora Ivom Nesrovnalom. Medzi spolupredkladateľov patria aj poslanci Zuzana Dzivjáková, Anna Dyttertová, Igor Bendík, Ján Hrčka, Michal Muránsky, Ján Panák a Jozef Uhler.

Hlasovanie sa uskutoční dnes od 16.00 hodiny v budove Bratislavského magistrátu na Primaciálnom námestí.

Iniciatívu Naše Karpaty podporujú:

LZ VLK, BROZ, Inciatíva Zachráňme Železnú studienku, Naše Karpaty, OZ Za lepšiu Kolibu, Iniciatíva Bratislava otvorene, Naša Bratislava, CEEV Živica, Nadácia Ekopolis, OZ Lúka, RPS – Ochrana dravcov na Slovensku, Karpatský ochranársky spolok, Klub bratislavských turistov, Klub Stráže prírody, Turistický klub, MV SZOPK Bratislava -Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny, Priatelia Zeme –SPZ, Greenpeace

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM