Michaela Katonová Kultúra

OBRAZOM: To najlepšie z pätnástich ročníkov Plesu v opere

Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Svoju históriu začal Ples v opere písať v roku 2001. V súčasnosti zahajuje plesovú sezónu a zároveň patrí k najvýznamnejším dobročinným spoločenským akciám.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: To najlepšie z pätnástich ročníkov Plesu v opere
Zdroj: TASR

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami. Tento rok bude hostiť už 16. ročník.

Na vysokú spoločenskú úroveň Plesu v opere dohliada Čestný plesový výbor. Tvoria ho známe osobnosti hospodárskeho i spoločenského života. Medzi nimi Marián Chudovský, riaditeľ Slovenského národného divadla, Pavol Lančarič, riaditeľ spoločnosti Orange či Emília Vášáryová, herečka Činohry Slovenského národného divadla.

Prečítajte si tiež: Hviezdou Plesu v opere bude známy spevák Paul Young

Ples v opere podporuje rozvoj Centier včasnej intervencie

Nadchádzajúci 16. ročník Plesu v opere svoju pozornosť upriamil na oblasť, ktorá je na Slovensku do veľkej miery neznáma a pre mnohých nedostupná. Cieľom Plesu je vďaka príspevkom otvoriť na Slovensku nové Centrum včasnej intervencie. Úlohou týchto centier je poskytovať odborné služby rodičom a ich deťom so zdravotným znevýhodnením.

„Keď sme sa rozprávali so zástupcami nadácie SOCIA, vďaka ktorej tieto tri centrá vznikli, dozvedeli sme sa, že v ideálnom prípade by tých centier na Slovensku malo byť 20,“ zdôvodnila rozhodnutie venovať výťažok plesu na zriadenie a prevádzku štvrtého CVI na Slovensku riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.

Prečítajte si tiež: Ples v opere sprevádza verejná finančná zbierka na podporu Centier včasnej intervencie

Pozvánka je neprenosná

Hostí na Ples v opere pozýva hostiteľ plesu písomne, doručením osobnej pozvánky. Po úhrade 500 eur a potvrdení účasti sa rezervuje vstupenka pre dve osoby. Ak sa hosť Plesu nemôže zúčastniť, je súčasťou etikety, informovať hostiteľa.

Pozvánka i vstupenka na Ples je neprenosná. Preto sa udalosti môže zúčastniť iba hosť, na ktorého meno je pozvánka vystavená. Postúpiť pozvánku iným osobám nie je možné. Spolu so vstupenkou dostane hosť informačnú kartu s detailmi organizácie plesu. Záväzné sú pre hostí najmä uvedené časy.

Ak sa hosť nemôže preukázať vstupenkou, hostiteľ plesu alebo ním poverené osoby, majú právo hosťa na ples nevpustiť. Rovnako je to aj v prípade, ak sa hosť preukáže vstupenkou, ktorá nie je na jeho meno.

Plesová róba

Príprava na ples je spojená najmä s výberom spoločenského odevu. Pre účasť na Plese je stanovené spoločenské oblečenie White tie respektíve Black tie. Pre dámy to znamená veľkú večernú toaletu, lodičky na vysokom podpätku, dlhé rukavičky (k šatám bez ramienok alebo s decentnými ramienkami) a pančuchy.

Páni môžu zvoliť frak, bielu piketovú vestu, košeľu so stojatým golierom a piketovou náprsenkou, biely motýlik (odtiaľ názov white tie), čierne lakové šnurovacie topánky a biele rukavice. Druhou alternatívou je smoking a k nemu prispôsobená košeľa, šerpa i motýlik ( zväčša čiernej farby – odtiaľ black tie). Stanovená spoločenská úroveň oblečenia je pre hostí povinná počas celej doby trvania plesu.

Zdroj: Ples v opere / Dnes24

Pätnásť rokov Plesu v opere
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM