Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM: Prvý školský deň pred viac ako polstoročím

Ako vtedy vyzeral prvý školský deň? Pionierske uniformy, červené karafiáty aj spev pod Stalinovou sochou. Aj takto zachytávajú archívne fotografie atmosféru prvého septembrového dňa v Bratislave. Prečítajte si aj výpisy zo školských kroník.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Prvý školský deň pred viac ako polstoročím
Zdroj: TASR

Budovanie socializmu z pohľadu školských kroník

  • Začalo sa vyučovať podľa nových učebných osnov. Boli vydané prechodné učebné osnovy pre každú triedu. V prvej triede – prípravke začína sa učiť podľa sovietskeho vzoru, v prvých mesiacoch hrave a radostne. (záznam zo školského roku 1949/1950)
  • Aby sme pomohli k rýchlemu prechodu našej dediny k socializmu, zapojili sme sa aj na ochranu našich kultúr pred ničením škodcov. Tak sme sa zúčastnili behom roku v počte 60 žiakov 4 krát na ničení, hľadaní mandelinky zemiakovej a zberu repných škodcov. (záznam zo školského roku 1949/1950)
  • Bola prevedená revízia žiackej a učiteľskej knižnice. Vyradené boli knihy odporujúce našim pokrokovým tradíciám, duchu ľud. dem. výchove našej mládeže a k socializmu. Čiastočne boli nahradené vhodnými knihami.
  • Predsedníctvo vlády a predsedníctvo ÚV KSČ vydalo usnesenie o opatreniach na zlepšenie zásobovania obyvateľov mäsom a mäsovými výrobkami. Škola prispela na splnenie týchto úloh: Žiaci písali rodičom listy, dvojice vykupovali vajcia, učitelia viedli rozhovory s ľudom a dvojice navštevovali rodičov a nahovárali ich k splneniu súborného plánu. (záznam zo školského roku 1951/1952)
  • O dni tlače boli žiaci dokonale poučení o dôležitom poslaní straníckej tlače, čo žiaci pochopili a objednali si 3 exempláre „Pravdy“ a 3 exempláre „Cieľa“. (záznam zo školského roku 1951/1952)

Škola – základ života

„Teší ma, keď vidím, ako škola budí záujem detí o tvorivú prácu, i ochotu do pracovných brigád, srdečný vzťah k vlasti a k prezidentovi republiky, úctu k pracujúcim ľudom, obdiv a lásku k Sovietskemu zväzu a Stalinovi,“ vyjadril sa poslanec Andrej Žiak počas svojho vystúpenia v Národnom zhromaždení v roku 1951.

„Možno povedať, že v mnohých prípadoch škola cez deti, prostredníctvom svojich žiakov, vnáša do rodín nového ducha a prevychováva prežitkami a predsudkami zaťažených rodičov,“ uvádza sa ďalej v Žiakovom príhovore o dôležitosti školy vo vtedajšom obrodzovacom procese.

Zdroj: Múzeum školstva a pedagogiky, Bratislava/ Spoločná česko-slovenská digitálna parlamentná knižnica

Bratislavskí školáci počas 1. septembra pred viac ako 60-timi rokmi
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM