Alexandra Húsková Rôzne

Obchodíky, tvorivé dielne, či komunitné záhrady. Aj toto sú výsledky sociálneho podnikania

Sociálne podnikanie by nemala byť len fráza, položka v žiadosti o grant či tajný sen občianskych iniciatív. Pár svetlých príkladov tohto typu podnikania možno vidieť aj u nás. Cez program Erazmus+ sa tridsať mladých ľudí z Európy zoznámilo s činnosťou OZ Bol raz jeden človek a OZ Pluto.

Ilustračný obrázok k článku Obchodíky, tvorivé dielne, či komunitné záhrady. Aj toto sú výsledky sociálneho podnikania
Zdroj: Dnes24.sk

Za vedomosťami a skúsenosťami so sociálnym podnikaním do Bratislavy

Cez program Erasmus+ môžu mladí ľudia nielen študovať, ale aj absolvovať európsku dobrovoľnícku službu, mládežnícku výmenu alebo tréning, prispievajúci k osobnostnému rozvoju a získavaniu nových skúseností i zručností.

Jeden z takýchto tréningov, so zameraním na sociálne podnikanie v práci s mládežou sa uskutočnil v polovici októbra v Bratislave.

Dvadsaťšesť mladých ľudí z Gruzínska, Rumunska, Moldavska, Ukrajiny, Španielska, Talianska, Bosny a Hercegoviny, ako aj zo Slovenska sa v rámci neho dozvedelo teoretické poznatky i praktické skúsenosti sociálneho podnikania v Európe.

Podujatie zorganizovala slovenská organizácia ZK IMA Pčolka spolu s gruzínskym partnerom ICPI.

Mladí ľudia počas neho navštívili aj dva zaujímavé projekty združení Bol raz jeden človek a OZ Pluto – v obchodíku Plutošop.

Chránené dielne i komunitné záhrady

„Tréning mal za cieľ preskúmať koncept sociálneho podnikania ako inovatívny spôsob – ako zmapovať lokálne potreby komunity, analyzovať súčasný stav, a nájsť možné riešenia nelichotivej situácie, ako aj získať financovanie,“ uviedla Boba Markovič Baluchová, projektová koordinátorka z OZ Pluto.

Sociálne podnikanie sa nemusí zákonite orientovať len na znevýhodnené skupiny obyvateľstva (menšiny, ľudí s postihnutím).

Okrem chránených dielní, komunitných záhrad či kaviarní, zamestnávajúcich ľudí zo znevýhodnených skupín, možno do tejto oblasti zaradiť aj čoraz viac populárne zdieľané kancelárie pre začínajúcich podnikateľov, či otvorené priestory na organizovanie koncertov a diskusií mládežníckymi skupinami.

V Bratislave je takýchto priestorov – hubov, hneď niekoľko.

Prečítajte si aj: Kaviareň Lepšosvetko je oázou medzi petržalskými panelákmi

Bol raz jeden človek a charitatívny obchodík Plutošop

Počas týždňového tréningu medzinárodní účastníci a účastníčky navštívili občianske združenie Bol raz jeden človek, ktoré sa venuje ľuďom s mentálnym postihnutím a poruchou autistického centra.

Predstavili si model fungovania tejto chránenej dielne (ukážku ponuky cateringu a výroby oblečenia s originálnymi vzormi) spolu s možnosťami financovania aj napredovania.

Prečítajte si aj: ROZHOVOR: Sú inšpiratívni a na nič sa nehrajú. Predsa sa nie vždy stretnú s ľudským pochopením

OZ P(L)UTO je ďalším občianskym združením, ktoré skupina dobrovoľníkov navštívila. Členky Pluta spájajú chránené dielne a sociálne zariadenia, zastrešujúce ľudí so špeciálnymi potrebami (vrátane klientov a klientiek z OZ Bol raz jeden človek).

Organizujeme recyklované workshopy, ide o istý druh arteterapie. Ručne robené výrobky s príbehom verejne prezentujeme a aj predávame, vysvetľuje Boba Markovič Baluchová.

V centre mesta prevádzkuje Pluto malý charitatívny obchodík Plutošop, ktorý prezentuje tieto výrobky ľudí, ohrozených sociálnym vylúčením. Možno hovoriť o charaktere sociálneho podniku.

„Momentálne zbierame financie na vydanie rozprávkovej knihy „Kamoši z vypáraného svetra“, ktorá opisuje príbehy „zbytkáčikov“ – ľudí, vecí či zvieratiek na okraji záujmu spoločnosti,“ hovorí Boba Markovič Baluchová.

Zdroj foto: ZK IMA Pčolka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM