Správy

O novom miestnom kontrolórovi v Rači by sa malo rozhodnúť zrejme až v apríli

Ak račianski poslanci nový termín voľby kontrolóra schvália, záujemcovia o túto funkciu by mali posielať svoje prihlášky do 5. apríla.

Ilustračný obrázok k článku O novom miestnom kontrolórovi v Rači by sa malo rozhodnúť zrejme až v apríli
Zdroj: Dnes24.sk

O tom, kto bude novým miestnym kontrolórom v bratislavskej mestskej časti Rača by sa malo rozhodnúť zrejme až 19. apríla. Na tento deň totiž plánujú vyhlásiť voľbu kontrolóra. Či sa tak naozaj stane rozhodnú račianski poslanci v utorok 8. marca na svojom rokovaní.

Miestne zastupiteľstvo 15. decembra 2015 uznesením vyhlásilo voľbu miestneho kontrolóra Rače na roky 2016–2022 na 16. februára. Tá sa však neuskutočnila preto, že zastupiteľstvo nebolo uznášania schopné. Z tohto dôvodu je potrebné vyhlásiť uznesením nový deň konania volieb.

Ak račianski poslanci nový termín voľby kontrolóra schvália, záujemcovia o túto funkciu by mali posielať svoje prihlášky do 5. apríla do podateľne Miestneho úradu v Rači.

V rámci predošlej voľby kontrolóra dostala mestská časť 12 prihlášok. Na post kontrolóra kandidovala Jana Bezáková, Eva Cibuľová, Alexander Čierny, Rastislav Daniš, Marián Fechter, Martin Hajdúch, Jozef Kadlečík, Renáta Rothová, Martina Rovenská, Martin Rybák, Róbert Sklenár a Juraj Šimko.

Čítajte viac: Voľba miestneho kontrolóra v Rači neprebehla

Títo kandidáti chceli 16. februára vo funkcii vystriedať súčasného miestneho kontrolóra Rače Petra Hargaša. Voľba kontrolóra sa mala uskutočniť v rámci tajného hlasovania.

**Miestny kontrolór **

Na zvolenie miestneho kontrolóra je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov miestneho zastupiteľstva. Kontrolóra volí zastupiteľstvo na šesť rokov. Jeho funkčné obdobie sa začína dňom, ktorý je určený ako deň nástupu do práce. Kontrolórovi vzniká po zvolení nárok na uzavretie pracovnej zmluvy s obcou. Pracovný pomer možno dohodnúť aj na kratší pracovný čas, jeho dĺžku určí zastupiteľstvo pred vyhlásením voľby kontrolóra.

Prečítajte si tiež: Z voľby kontrolóra v Novom Meste bol nakoniec kabaret

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM