Alexandra Húsková Samospráva

Z voľby kontrolóra v Novom Meste bol nakoniec kabaret

Rokovanie zastupiteľstva v Novom meste trvalo 6 hodín. Po naťahovaní a obviňovaní sa medzi sebou, poslanci kontrolóra opäť nezvolili. Voľba je presunutá na mimoriadne zastupiteľstvo na budúci týždeň.

Ilustračný obrázok k článku Z voľby kontrolóra v Novom Meste bol nakoniec kabaret
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk

Bod voľby kontrolóra navrhla stiahnuť ešte pred hlasovaním o programe poslankyňa Zuzana Rattajová (kandidovala s podporou SIEŤ,SDKÚ-DS,KDH,SAS,MOST-HÍD,SZ,OKS) . Ako dôvod uviedla, že poslanci nedostali k voľbe žiadny materiál v písomnej podobe, ako ani zoznam uchádzačov. Jej návrh ale poslanci v hlasovaní nepodporili.

Ústna správa versus materiál

Prvým bodom rokovania bola ústna správa poslanca Richarda Mikulca (nezávislý) z Komisie na výber uchádzačov, ktorý oznámil poslancom mená šiestich kandidátov. Na zastupiteľstve sa vzápätí strhla búrlivá diskusia, kedy poslanci namietali, že o žiadnom z nich dopredu nevedeli. Prednosta miestneho úradu – Ľubomír Baník sa vyjadril, že poslanci majú možnosť spoznať kandidátov počas ich jednotlivých vystúpení v rokovacej sále. Po sedem minútovej prestávke, ktorú si vyžiadali nezávislí poslanci, pokračovalo nakoniec rokovanie samotným predstavovaním kandidátov.

Súťaž krásy, či divadlo?

Uchádzači o post kontrolóra Mestskej časti – Pavol Baxa, Martin Böhm, Pavol Galamboš, Vladimír Mráz a Karol Vavrinec sa vystriedali po piatich minútach vo svojich príhovoroch a opäť sa začala slovná prestrelka poslancov. „Majme úctu k prítomným kandidátom.“ upozornil poslancov starosta Rudolf Kusý (nezávislý).

Kandidát Karol Vavrinec sa vyjadril, že má pocit, akoby bol na súťaži krásy, keďže prítomní poslanci ho vidia po prvý krát a nič o ňom nevedia. Poslankyňa Rattajová diskutovala s kandidátom Martinom Böhmom o jeho názore na právoplatnosť tejto voľby, pričom skonštatovala, že sa hovorí aj o tom, že je ako kandidát preferovaný, keďže je pracovníkom Miestneho úradu MČ Nové mesto. Böhm vyjadril poľutovanie nad tým, že občania majú z tohto rokovania divadlo.

Za nedôstojný priebeh rokovania sa kandidátom ospravedlnila aj poslankyňa Edita Pfundtner (nezávislá). Podľa nej nedodanie materiálu nie je prekážkou pri voľbe kontrolóra a vyzvala poslancov k neúčasti na tejto obštrukcii.

Mimoriadne zastupiteľstvo

V závere dvojhodinového slovného ping-pongu, začali prichádzať z radov poslancov návrhy na odloženie voľby kontrolóra ,spolu s doplnením materiálu v písomnej forme. Kandidát Pavol Baxa bol vyzvaný poslancom Korčekom na zaujatie postoja k zákonnosti voľby kontrolóra. „Účelom voľby je aj zabezpečiť informácie verejnosti,“ vyjadril sa Baxa. „Ak nie je dostatok informácií, vznikajú pochybnosti a v tomto prípade postup na tomto zastupiteľstve dáva za pravdu špekuláciám.“ do­dal.

Po štvrťhodinovej prestávke oznámil starosta Kusý, že po dohode s poslaneckými klubmi navrhuje zmenu uznesenia v termíne konania voľby miestneho kontrolóra a to na 24.apríla, zároveň splnomocnil prednostu Baníka na prípravu písomného materiálu. Poslanci tento návrh uznesenia podporili 15 hlasmi z 21 prítomných.

„Posunutie voľby miestneho kontrolóra na budúci týždeň neovplyvní situáciu v Mestskej časti žiadnym spôsobom.“ Povedal pre Bratislava24.sk starosta MČ Nové mesto, Rudolf Kusý.

Čo sa vlastne stalo?

Doterajšiemu kontrolórovi Igorovi Dúbravcovi sa skončilo 6-ročné funkčné obdobie v januári tohto roka. Na zasadnutí zastupiteľstva 17.februára jeden z kandidátov napadol podmienku pre výkon funkcie kontrolóra, ktorá udávala povinnú prax vo verejnej správe pre uchádzačov o tento post. Označil ju za nezákonnú.

Zastupiteľstvo vyradilo túto podmienku z predpokladov, potrebných na uchádzanie sa o post a presunulo bod voľby kontrolóra na zasadnutie 14. apríla, pričom bolo na novo vypísané výberové konanie. Pri voľbe miestneho kontrolóra je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Zastupiteľstvo v Novom meste 14.4.2015
3
Galéria
Foto: Alexandra Húsková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM