Adriana Banásová Správy Správy

Nový názov pre Starý most: Budeme mať Most Chucka Norrisa?

Rekonštrukcia starého mosta je už takmer dva mesiace dokončená, projekt však v súčasnosti „čelí“ ďalšiemu kroku, a to nájsť pre konštrukciu vhodný názov. Za ten mohli obyvatelia zahlasovať, avšak niektoré názvy vyvolali skôr pobavenie.

Ilustračný obrázok k článku Nový názov pre Starý most: Budeme mať Most Chucka Norrisa?
Zdroj: TASR

Ako sa vynovený most bude volať mohli rozhodnúť obyvatelia vo verejnom hlasovaní. Aj keď mnohí obyvatelia chcú zachovať pôvodný názov mostu, našli sa aj takí, ktorých nápady určite pobavili.

Do konca januára od vyhlásenia ankety prišlo mestu takmer 700 hlasov, z pomedzi ktorých „bili do očí“ absurdné názvy ako Zbytočný most, Most paštikárskych bojovníkov či Retro most. Od iných zasa prišiel návrh na Škaredý most, Most lásky, Maťaščikov priehradový most či Most Rabovačka. Medzi pomenovaniami sa našiel dokonca aj primátor – podľa niektorých by mal most niesť názov Most Iva Nesrovnala.

Jedným z bizarných bol určite aj názov Most Chucka Norrisa, za ktorý však zahlasovalo len šesť ľudí. Rovnaký názov sa v minulosti spájal s výberom mena pre cyklomost v Devínskej Novej Vsi, kde ľudia v internetovej ankete hlasovali za Cyklomost Chucka Norrisa. Návrh vtedy neprešiel a v súčasnosti sa Bratislava pýši Cyklomostom Slobody.

Ešte vlani v novembri navrhla premenovať most skupina poslancov Mostu-Híd, ktorí poukazovali na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení ide už o najnovší bratislavský most. Neskôr sa ozvala aj Matica slovenská, ktorá navrhla, aby konštrukciu pomenovali Most Ľudovíta Štúra. Medzi názvy sa dostal aj Most Emila Galla, ktorý chcela zaviesť nezisková organizácia Camera Obskura.

Anketa bude prebiehať ďalej

Ako sme už na našom webe informovali, najviac hlasov však zatiaľ získal pôvodný názov – Starý most, za ktorý hlasovalo 235 ľudí. „Ľudia to zdôrazňovali tým, že tento názov je zaužívaný a bežný. Tvrdili, že hoci by sme názov mosta zmenili, Bratislavčania budú aj tak dlho používať len tento, pretože ho poznajú,“ vysvetlila námestníčka primátora Iveta Plšeková.

Druhej priečke v rade názvov zatiaľ patrí Most Ľudovíta Štúra, ktorý získal 42 hlasov. „Iste v tom zohrala úlohu aj skutočnosť, že sme v minulom roku oslávili 200. výročie od narodenia Ľudovíta Štúra,“ podotkla Plšeková.

Tretím najžiadanejším názvom bol Most Františka Jozefa I., teda tak, ako sa volal prvýkrát. 40 hlasov dostal aj názov Zelený most a za Most generála M. R. Štefánika hlasovalo 39 ľudí.

Hlasovanie však ešte nie je dokončené. „Odborná komisia zložená z historikov, hlavnej architektky mesta, vedúcej oddelenia kultúry, prizvaných odborníkov z oblasti histórie, si teraz sadnú nad všetkými názvami a vyberú štyri najopodstatnej­šie,“ uviedla Plšeková.

Tie potom podľa jej slov predstavia kultúrnej komisii a ľudia o názvoch budú hlasovať v ankete, ktorá prebehne na jar tohto roku.

Prečítajte si tiež: Ako sa teda bude volať Starý most? O novom pomenovaní môžete rozhodnúť aj vy, mesto totiž vyhlásilo anketu

ilustračná foto

zdroj: Bratislava24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM