Rôzne Správy

Nočná obloha ponúkne nebeské divadlo. Pozorujte roj meteoritov

Ak patríte k fanúšikom astronomických javov, máte sa na čo tešiť. Cez víkend si nezabudnite privstať, aby vám neuniklo ďalšie nebeské divadlo.

Ilustračný obrázok k článku Nočná obloha ponúkne nebeské divadlo. Pozorujte roj meteoritov
Zdroj: internet

Kým v apríli sme mohli pozorovať meteorický roj Lyridy, teraz príde na rad roj Eta Aquaridy pochádzajúci z Halleyho kométy. Ide o prach z tejto známej kométy, ktorú môžeme pozorovať zhruba každých 75 rokov.

Meteority verzus mesiac

Podľa astronómov produkuje tento meteorický roj až 60 meteoritov za hodinu. Väčšinu z nich je najlepšie vidieť z južnej pologule, ale to neznamená, že u nás bude nuda. Ak sa rozhodnete ísť pozorovať, môžete zachytiť dlhotrvajúci meteorit, ktorý preletí cez celú oblohu.

Najväčšia aktivita meteorického roja Eta Aquaridy je v okolí súhvezdia Vodnár, ale objaviť sa môže kdekoľvek na oblohe. Tento rok bude jasnosť roja na nočnej oblohe čiastočne blokovať mesiac, ktorý bude krátko pred splnom. Jasnejšie meteority by však mali byť dobre viditeľné, a to najmä po polnoci.

Meteorický roj dosiahne svoje maximum v noci zo soboty 6. mája na nedeľu 7. mája. Ak si chcete urobiť romantický večer s vašou polovičkou alebo pozorovať len tak zo zvedavosti, vylezte na Slavín alebo iné vyvýšené miesto, kde budú na pozorovanie meteoritov ideálne podmienky.

Ilustračný obrázok

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM