Alexandra Húsková Kultúra

Noc výskumníkov zavíta do piatich miest. V Bratislave sa môžte prejsť v nafukovacom modeli srdca

Podujatie zavíta do piatich slovenských miest - Bratislavy, Banskej Bystrice, Žiliny, Košíc a Tatranskej Lomnice. Na všetky podujatia festivalu je voľný vstup. Budú prebiehať od 9.00 h do neskorých večerných hodín, pričom hlavné podujatie v Bratislave vyvrcholí už tradične o polnoci.

Ilustračný obrázok k článku Noc výskumníkov zavíta do piatich miest. V Bratislave sa môžte prejsť v nafukovacom modeli srdca
Zdroj: TASR

Úlomok z vyše dvojkilogramového meteoritu, ktorý dopadol neďaleko Košíc v roku 2010. Aj to môžu vidieť návštevníci podujatia Európska noc výskumníkov 2015, ktoré sa na Slovensku uskutoční v piatok 25. septembra. Cieľom festivalu je oboznámiť širokú laickú verejnosť so slovenskými vedcami, výskumníkmi a s výsledkami ich práce.

V Bratislave bude program festivalu prebiehať v Starej tržnici, Prírodovednom múzeu SNM, ale aj vo V-klube a Nu Spirite. V Starej tržnici bude pripravených 70 vedeckých stánkov, ktoré odprezentujú rôzne oblasti slovenskej vedy.

Návštevníci budú môcť byť napríklad súčasťou nadrozmerného nafukovacieho modelu srdca a prejsť sa tajuplným svetom komôr a predsiení. Vedci záujemcom zmerajú aj EKG a to sa bude v reálnom čase zobrazovať na mobilnom telefóne alebo tablete.

Priestor Národného osvetového strediska v Bratislave a V–klub bude počas festivalu vedy patriť maratónu vedecko–populárnych prednášok, mobilnému chemickému laboratóriu, ale aj zábavnému učeniu a precvičovaniu anorganickej chémie prostredníctvom hry Chemplay.

V Prírodovednom múzeu SNM sa návštevníci dozvedia viac o povolaní astronóma, zistia, ako sa dostávajú nepôvodné rastliny na Slovensko, a budú mať možnosť dozvedieť sa viac o horách a lesoch Aljašky. Záujemcovia si tu budú môcť pozrieť aj úlomok vyše dvojkilogramového meteoritu Košice, ktorý rozžiaril a dopadol západne od Košíc ešte v roku 2010.

Ústrednou témou festivalu je „Veda – budúcnosť Slovenska“. Európsku noc výskumníkov 2015 organizuje Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom vedecko-technických informácií SR a portálom EurActiv.sk.

Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, ministra školstva Juraja Draxlera, primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša a ďalších zástupcov organizátorov a partnerov podujatia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM