Rôzne

Blíži sa Noc múzeí a galérií: Program je lákadlom pre všetky generácie návštevníkov

V tradičnú tretiu májovú sobotu sa uskutoční jedno z najväčších kultúrnych podujatí na Slovensku – Noc múzeí a galérií. Okrem komentovaných prehliadok a návštev inak pre verejnosť neprístupných depozitných, reštaurátorských či digitalizačných priestorov je pripravený bohatý program pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Noc múzeí a galérií: Program je lákadlom pre všetky generácie návštevníkov
Zdroj: TASR

„Zatiaľ sa nám prihlásilo 82 múzeí a 16 galérií v 59 mestách a obciach. Ďalšie sa ešte môžu do podujatia zapojiť. Pripravili sme množstvo podujatí rôzneho druhu a návštevníci si môžu vybrať, ale tiež doniesť na posúdenie umelecké diela, mince a ďalšie historické predmety či starožitnosti,“ na tlačovej konferencii o tom informoval predseda Zväzu múzeí na Slovensku Peter Hyross.

Okrem komentovaných prehliadok výstav a návštev inakšie pre verejnosť neprístupných depozitných, reštaurátorských či digitalizačných priestorov sú pripravené filmové projekcie, divadelné predstavenia, koncerty či tvorivé dielne. Novinkami v 11. ročníku podujatia sú napríklad ohňová šou alebo nocovanie v múzeu, ba niektorí organizátori okrem vína ponúknu pečené prasiatko.

„V Malokarpatskom múzeu v Pezinku si možno vyskúšať simulátor s 1,5 promile alkoholu v krvi. V kremnickom Múzeu mincí bude ryžovanie zlata, v Galante uvidia fakľový sprievod a budú aj iné atrakcie pre všetky vekové kategórie,“ pripomenul Hyross.

Prečítajte si tiež: Netradičné čítanie v Bratislave: Literatúra tam, kde by ste ju nečakali. Dokonca aj na cintoríne

Podľa námestníčky generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Gabriely Podušelovej je Noc múzeí a galérií lákadlom pre verejnosť k návšteve i veľká propagačná akcia, do ktorej sa štátne a súkromné inštitúcie zapájajú dobrovoľne.

„V Bratislave opäť bude bezplatne premávať vláčik Blaváčik, aby záujemcovia mohli stihnúť viac. Prvýkrát bude jazdiť autobus medzi SNM a Volkswagenom v Devínskej Novej Vsi, ktorý tiež bude mať viac zastávok. Bude aj súťaž na získanie piatich pečiatok a vylosovaní šťastlivci získajú hodnotné ceny,“ povedala Podušelová.

V Prírodovednom múzeu SNM sa na prednáškach možno dozvedieť, ktoré huby sú jedovaté, čo možno konzumovať z prírodných zdrojov v rámci alternatívneho stravovania či dotknúť sa živých hadov. V Archeologickom múzeu SNM možno ochutnať stredoveké jedlá, vidieť prácu na tradičnom nožnom keramickom kruhu i stredoveké súboje.

Prečítajte si tiež: Tržnica sa premení na Pevnosť Bojárt

Slovenská národná galéria pripravuje knižný bazár, koncerty, videoukážky k alkoholickej výstave Tekutá múza i možnosť vytvoriť si vlastnú sochu z pohárov v podobe panáka. Tiež tam možno bližšie spoznať rôzne obrazy i výstavy.

„Máme dve nové výstavy a ďalšie skôr otvorené. Pripravujeme divadlo, kino, autogramiádu pretekárov do vrchu, bude ohňová šou na koľajisku aj jazda drezinou,“ predstavil program riaditeľ Múzea dopravy Peter Maráky.

Návštevník v Bratislave si v prvom múzeu alebo galérii kúpi vstupenku a s ňou môže absolvovať všetky zúčastnené inštitúcie. Okrem spomínaných sú to Stredoeurópsky dom fotografie, galérie: Ústredia ľudovej umeleckej výroby, Nedbalka, Umelka a CT Gallery, múzeá: Jána Cikkera, obchodu, školstva a pedagogiky, polície, vodárenské a mestské múzeum. Tiež Dom umenia Kunsthalle, Photoport a Pechotný zrub v Petržalke.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM