Michaela Katonová Rôzne Rôzne

Noc architektúry oslávi svoje desiate narodeniny "pod Parou"

Noc architektúry predstavuje prieskum toho najlepšieho z prác študentov Fakulty architektúry v Bratislave. Jubilejný desiaty ročník prinesie už dnes zabehnuté formáty ako 15minútovky, no aj viacero noviniek. Jednou z nich bude formát “Obháj sa!” či design battle.

Ilustračný obrázok k článku Noc architektúry oslávi svoje desiate narodeniny "pod Parou"
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci jedinej noci na konci každého semestra, sa všetky poschodia Fakulty architektúry premenia na výstavný priestor otvorený laickej aj odbornej verejnosti. Nápady, idey, zadania na rôzne témy posledného semestra od produktového dizajnu, rodinných či iných domov až po veľké urbanistické areály, sú zhmotnené do množstva plagátov a modelov.

Prinesie už zabehnuté formáty ako 15minútovky, ktoré predstavia inšpiratívne organizácie zo zahraničia alebo video rozhovory s osobnosťami, no núdza nebude ani o novinky. Jednou z nich je formát “Obháj sa!”, ktorý uvoľnenou stand-up comedy formou ponúka študentom možnosť prezentovať svoj školský projekt otvorenému publiku.

Diskutovať sa bude na viacerých frontoch, napríklad aj s dekankou Ľubicou Vitkovou v časti programu zvanom “Na slovíčko”. Študenti predvedú aj svoje kresliace schopnosti na tablet s automatickým premietaním na stenu v „design battle“.

Prečítajte si tiež: Vďaka prvej dáme architektúry sa Bratislava zaradí na mapu svetových veľkomiest

Hlavná prednáška obráti pozornosť na školu samotnú. Diskusia je reflexiou súčasnej nespokojnosti so situáciou v školstve a provokáciou ako podstatou celého projektu Noci architektúry.Téma “Ako učiť architektúru?” poodhalí názory na výučbu zahraničných i slovenských architektov. Jej súčasťou bude člen portugalského architektonického ateliéru FALA či architekt Lukáš Šíp.

Odhľahčenie náročnej témy však ponúkne výstava toho najlepšieho z posledného semestra spolu s príjemnou atmosférou, o ktorú sa postará jeden z hudobných rezidentov Bobsan, architekt Marek Bohunický.

Noc architektúry sa z priestorov Fakulty vo večerných hodinách presúva do NuSpirit klubu, kde desiate narodeniny tejto akcie podporí legendárna kapela Para. Až do rána sa o architektonickú zábavu postarajú rezidenti Emonoizboyz (Andrej Šabo a Emil Taška), Assquakess (Adika Mižigárová a Barbara Farkaš) s RNGOm (Radovan Kuštek).

Idea vznikla na jar v roku 2011, kedy sa skupina študentov a doktorantov, dnes už kolegov v občianskom združení Archtung, rozhodla viac neodkladať svoje ateliérové projekty do šuflíka a jednoducho na konci roka otvoriť brány školy a ukázať svetu, čo vytvorili. Projekt vytvorený iba na kolene upozorňoval najviac na to, čo na škole študentom chýbalo.

Jubilejný desiaty ročník sa uskutoční dnes 18. februára od 17.00 na Fakulte architektúry STU, na Námestí Slobody 19.

PROGRAM:

  • 17.00 – otvorenie
  • 18.00 – 117 – “Na slovíčko” s pani dekankou
  • 18.00 – Aula – Mies. SK (Maťo Skoček, DAAD, Jan Studený)
  • 19.00 – 117 – Flowers for Slovakia
  • 19.00 – Aula – 15Minútovky
  • 19.30 – 117 – Prezentácie „Obháj sa!“
  • 20.00 – Aula – Diskusia “Ako učiť architektúru?”
  • 22.00 Afterpárty v NuSpirit Clube so vstupom 5 eur. Vstupy dajú kúpiť aj priamo na škole počas akcie.

Main stage NuSpirit

  • 23.00 – Para
  • 0.00 – Emonoizboyz
  • 2.00 – Bobsan

Basement NuSpirit

  • 0.00 – Assquakess a RNGO

Všetky ďalšie podrobnosti o akcii nájdete TU.

Zdroj foto: Noc architektúry

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM