Michaela Katonová Rôzne

Vďaka prvej dáme architektúry sa Bratislava zaradí na mapu svetových veľkomiest

Architektka Zaha Hadid patrí nepochybne medzi najvplyvnejšie ženy sveta. S Bratislavou ju spája realizácia v bývalej priemyselnej zóne Čulenova. Kráľovský inštitút britských architektov jej odovzdal cenu RIBA Royal Gold Medal 2016 pod záštitou Jej Veličenstva Alžbety II.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka prvej dáme architektúry sa Bratislava zaradí na mapu svetových veľkomiest
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenská metropola sa vďaka víťaznému projektu architektonického štúdia Zahy Hadid zaradí na mapu svetových veľkomiest, ktoré obohatili stavby tejto výnimočnej ženy. Projekt Čulenova prinesie premenu bývalého industriálneho prostredia Bratislavy na rekreačnú zónu s novým mestským parkom obkolesujúcim tri rezidenčné veže organického tvaru.

Unikátny park

„Nový bratislavský park bude skutočne výnimočným. Bude tvorený mikro-záhradami v kombinácii s veľkými zelenými plochami ľahko prístupnými pre okoloidúcich. Jedinečná záhrada je založená na princípe scénickej krajiny, bohatom zážitku návštevníka a uvoľnenia priestoru. V rovinatej časti Bratislavy vznikne vlnitá krajina, ktorá sa stane verejným priestorom na mestskú rekreáciu,“ povedal Miroslav Hrušovský, Senior Development manažér v spoločnosti Penta Investments, ktorá projekt realizuje.

Na riešení parku sa spolu so Zaha Hadid Architects podieľal aj slovenský architekt Ing. arch. Igor Marko, ktorý žije v Londýne a venuje sa urbanistickým riešeniam verejných priestranstiev v rámci aktivizácie mestských území a transformácie mesta. „Funkcia parkov a verejnej zelene v meste je veľmi dôležitá a musí reagovať na reálne potreby mesta, pretože nielen budovy, ale aj všetko medzi nimi robí mesto mestom z funkčného aj logistického hľadiska,“ povedal Igor Marko.

Oceňovaná

Cena RIBA (Royal Institute of British Architects ) sa udeľuje od roku 1848. Za celých 167 rokov toto vysoké štátne vyznamenanie dostávali iba muži. Zaha Hadid sa tak stala historickou prvou ženskou držiteľkou zlatej medaily. Získala ju za celoživotné dielo a globálny vplyv na vývoj architektúry.

Zaha Hadid je aj držiteľkou Pritzkerovej ceny za architektúru za rok 2004. Ide o najvyššie ocenenie v architektúre, ktoré sa dá prirovnať k Nobelovej cene. Okrem toho je držiteľkou ceny „Umelca mieru“ od UNESCO. Francúzsko ju vyznamenalo prestížnou cenou „Commandeur de l´Ordre des Arts et des Lettres“. Japonská asociácia umenia jej udelila cenu Praemium Imperiale, ktorá vznikla z podnetu japonskej cisárskej rodiny a udeľuje sa za celoživotné dielo v piatich kategóriách, pričom jednou z nich je aj architektúra.

Prečítajte si tiež: Penta predstavila detaily polyfunkčného komplexu Čulenova: Mrakodrapy s 31 nadzemnými podlažiami a viac ako 800 bytmi

Zaha Hadid
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM