Samospráva

NKÚ zistil v Petržalke aj ďalšie pochybenia pri súťažiach

Na viacero nedostatkov narazil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý preveroval obstarávania v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Okrem toho, že samospráva podľa neho pochybila pri výbere prevádzkovateľa parkovania, úrad našiel nedostatky aj inde.

Ilustračný obrázok k článku NKÚ zistil v Petržalke aj ďalšie pochybenia pri súťažiach
Zdroj: Dnes24.sk

Úrad preveroval dodržanie zákona o verejnom obstarávaní na vzorke desiatich zákaziek pri obstarávaní tovarov, služieb a prác. Tie sa uskutočnili v roku 2014 a v prvom polroku 2015.

NKÚ spomína napríklad výber dodávateľa na výmenu okien na Dome kultúry Zrkadlový háj, kde samospráva vyhlásila podlimitnú zákazku. Počas rekonštrukcie riaditeľ Kultúrnych zariadení Petržalky listom požiadal prednostu miestneho úradu o začatie verejného obstarávania, ktoré zdôvodnil ako zistenie závažných skutočností neriešených projektom a ktorými sa treba zaoberať. Práce navyše boli ocenené na vyše 42-tisíc eur.

„NKÚ je toho názoru, že požiadavku na dodatočnú výmenu ďalších okien, žalúzií na oknách, resp. úpravu mreží na tej istej budove v tesnej časovej súvislosti nie je možné považovať za závažné skutočnosti, o ktorých verejný obstarávateľ nemohol vedieť pri prvotnom zadávaní zákazky,“ uviedla Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ.

Z povahy jednotlivých „prác navyše“ tak nevyplývajú podľa NKÚ žiadne súvislosti, ktoré nemohli byť zistené skôr.

„Mestská časť napriek predpokladanej hodnote stavebných prác v sume 42-tisíc eur znížila predpokladanú hodnotu zákazky pod limit stanovený v zákone o verejnom obstarávaní a dodávateľa vybrala na základe dvoch prieskumov trhu namiesto vyhlásenia podlimitnej zákazky,“ podotkla hovorkyňa.

Prečítajte si aj: Petržalský starosta pri parkovaní podliezol zákon a obišiel zastupiteľstvo

Rozdelením zákazky a znížením jej predpokladanej hodnoty teda mestská časť podľa kontrolného úradu nepostupovala v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

V ďalšom prípade, pri verejnom obstarávaní na rekonštrukciu hygienických zariadení na Základnej škole Holíčska, zase predložila mestská časť dva doklady, ktoré sa týkali predpokladanej hodnoty zákazky v sume 36-tisíc eur.

„Napriek predpokladanej hodnote zákazky nad 30-tisíc eur na stavebné práce mestská časť neuskutočnila výber dodávateľa vyhlásením podlimitnej zákazky, ale zadala výzvu na predloženie ponuky jednoduchej zákazky s predpokladanou hodnotou do 30-tisíc eur,“ poukázala hovorkyňa.

Z uvedeného konania tak podľa NKÚ vyplynul zámer mestskej časti znížiť predpokladanú hodnotu zákazky pod zákonom stanovený finančný limit na podlimitnú zákazku na stavebné práce. „Čo je porušením zákona o verejnom obstarávaní,“ zdôraznila Bolech Dobáková.

So závermi kontroly na základe rozhodnutia predsedu NKÚ sa bude musieť oboznámiť starosta Petržalky i miestne zastupiteľstvo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM