Nina Táborská Rôzne

Nielen vozový park, ale aj vozovne: Dopravný podnik prechádza veľkými zmenami

V súvislosti s obnovou vozidlového parku sa začali 19. januára 2015 modernizovať aj údržbové základne Dopravného podniku Bratislava. Na rad prišli vozovne Hroboňova a Jurajov Dvor. Práce na troch autobusových halách sú už ukončené a objekty sú skolaudované.

Ilustračný obrázok k článku Nielen vozový park, ale aj vozovne: Dopravný podnik prechádza veľkými zmenami
Zdroj: Dnes24.sk

Podmienkou Európskej komisie v súvislosti s nákupom nových električiek a trolejbusov spolufinancovaných z eurofondov bolo, aby DPB zabezpečil modernizáciu vozovní, ktoré by vyhovovali údržbe nových vozidiel. Práce sa začali v polovici januára a rozdelené sú do troch etáp.

Viac sa dočítate tu: Dopravný podnik Bratislava sa pripravuje na nové vozy. Takto to vyzerá, keď sa modernizujú depá + FOTO

Vo vozovni Hroboňova je už aktuálne vybudovaná okrem iného aj protihluková stena, nakoľko depo je situované v obytnej zóne. Podľa hovorkyne DPB Adriany Volfovej boli v rámci modernizácie prevedené viaceré stavebné práce a technologické montáže v zariadeniach. „Napríklad v hale Ľahkej údržby trolejbusov, v garážach je vybudované ich temperovanie elektrickou energiou stropnými panelmi. Vo všetkých prevádzkach sú nové automatické vchodové vráta so zvukovou izoláciou,“ doplnila hovorkyňa.

Okrem iného sa vbudovalo osem nových údržbárskych pracovísk s vybavením aj pre nové električky. Súčasťou modernizácie sú aj štyri pracoviská pre denné ošetrenie. V rámci modernizácie sa vybudoval ďalší aj nový objekt – Blok údržby nízkopodlažných električiek, ktorý bude slúžiť na údržbu nových nízkopodlažných 32,5 m dlhých električiek ŠKODA 29T a 30T, rovnako aj starých typov električiek.

„Zámer modernizácie haly opráv autobusov je priamy dôsledok modernizácie údržbovej základne pre modernizovaný vozidlový park DPB, ktorý si vyžaduje progresívnejšie a racionálnejšie riešenie opravárenských hál. Práce na troch autobusových halách sú už ukončené a objekty sú právoplatne skolaudované. Ostatné kolaudačné konania sa už začali a ďalšie budú v najbližších dňoch,“ doplnila hovorkyňa.

Celkové výdavky projektu presiahli 14 miliónov eur. Čiastka financovaná z Kohézneho fondu a štátneho rozpočtu tvorila 13 577 211,74 eur.

Prečítajte si tiež: Dopravný podnik už má celkovo 100 nových trolejbusov

Foto: Dopravný podnik Bratislava.

Modernizácia vozovní DPB
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM