Nina Táborská Krimi

Nič im nie je sväté: Komunitnú vinicu vykradli. Po druhýkrát

"Hľadáme zlodeja", informuje občianska iniciatíva Vnútroblok. Komunitnú vinicu na Pionierskej ulici im totiž pred pár dňami znova vytrhali. Pravdepodobne bolo motívom uškodiť, nie obohatiť sa.

Ilustračný obrázok k článku Nič im nie je sväté: Komunitnú vinicu vykradli. Po druhýkrát
Zdroj: Vnútroblok

Minulý rok o tomto čase zakladala iniciatíva Vnútroblok spolu s vyše stovkou aktívnych Bratislavčanov Vinicu a mobilnú záhradu Pionierska. Mesiac na to ju vykradli. Dnes sa situácia zopakovala.

Na jeseň sa ľudia z Vnútrobloku so susedmi rozhodli skúsiť šťastie s viničom a opäť pripravovali na novú sezónu 2016. „V susedstve sme rozniesli letáčiky a poprosili záhradkárov z minulého roka, aby šírili slovo o Vinici medzi svojimi susedmi. Na konci marca sme už mali vybratých nových záhradkárov,“ informuje iniciatíva. Vyzbierali peniaze a v novembri už bol vinič v zemi, čakajúci na jarné pučanie. Bohužiaľ, skôr ako sa tak stalo, opäť sa našiel „dobrák“, ktorý sa rozhodol komunitnej záhrade poškodiť.

„Pred týždňom sme kvôli ďalším krádežiam drobností, kedy si niekto odkopal dokonca kríčky rozmarínu a ríbezlí, kontaktovali Mestskú políciu a Magistrát mesta Bratislava, ktorému priestor Vinice patrí. Požiadali sme ich o pomoc so strážením priestoru,“ uvádza Sandra Štasselová z Vnútrobloku.

Čítajte tiež: Nemáte kde záhradkárčiť? Nová školsko-susedská záhrada otvorí čoskoro pestovateľskú se­zónu

Necelý týždeň potom neznámy zlodej opäť vykradol vinicu. Bez ľútosti vytrhal vinič. „Tentokrát už nespeňažiteľný – dotyčný buď nevedel, alebo mu naozaj nešlo o obohatenie sa, no o poškodenie tomuto priestoru a ľuďom, ktorý ho pre celú Bratislavu dobrovoľnícky kultivujú,“ oznamuje iniciatíva.

Zlodej si dal námahu s prelomením zámkov na búde na náradie, no nový fúrik, lopaty či rýle neodniesol. „Hneď po krádeži (v utorok) sme opäť kontaktovali mesto, políciu, mestskú časť. Dodnes bez akejkoľvek odozvy,“ informujú aktivisti.

V prvý aprílový víkend ešte dobrovoľníci spolu so Zelenou hliadkou vyčistili okolité vinice a odniesli obrovské objemy smetí. Tie podľa iniciatívy napovedali, že v susedstve niekto vykráda pivnice a ulúpené veci nosí do lesíkov. „Apelovali sme na Magistrát a Mestskú políciu, aby sa s nami stretli a porozprávali sa o prevencii krádeží a ochrane pred kriminálnikmi. Bez odozvy,“ poznamenáva Štasselová.

Minulý rok sa dodnes neznámy ulakomil na 240 mladých rastlín viniča.

Hľadá sa zlodej!

Vnútroblok vyhlasuje výzvu, aby ľudia pomohli nájsť zlodeja, ktorý sa snaží prekaziť revitalizáciu chátrajúcej vinice. „Spolu so susedmi sme sa rozhodli ísť ďalej. Nevzdávať našu snahu o Vinicu. A preto sa jednoducho musíme pustiť do pátrania,“ informuje iniciatíva.

Za tip, ktorý povedie k dopadnutiu zlodeja, ponúka Vnútroblok informátorovi exkluzívny box plný zeleniny a byliniek podľa vlastného výberu, o ktoré sa bude spolu so susedmi starať a fľašu vína z Vinárstva Michala Bažalíka.

Vaše tipy posielajte na info@vnútroblok.sk alebo napíšte na Facebook Mobilných záhrad.

Mestské záhradkárčenie

Zámerom Vnútrobloku pri zakladaní susedských záhrad je spájanie ľudí a vytvorenie priestoru na mestské záhradkárčenie.

Prvou záhradou, kde si susedia mohli dopestovať zeleninu v boxoch, bol roky nevyužívaný stavebný pozemok na Sasinkovej ulici. Po skončení Sasinkovej vznikla Vinica a mobilna záhrada Pionierska a už o pár týždňov sa pridá aj záhrada na školskom dvore na Karpatskej.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM